Η ρουκέτα Chupinazo εκτοξεύτηκε το Σάββατο από το μπαλκόνι του δημαρχείου, δίνοντας το σύνθημα. Οι θεατές κατά χιλιάδες έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της Παμπλόνα στη βόρεια Ισπανία.
Αλλά οι τολμηροί είναι μερικές εκατοντάδες. Είναι ντυμένοι στα λευκά και φορούν κόκκινα φουλάρια. Ξεχύνονται στους δρόμους και τρέχουν σε μια απόσταση 850 μέτρων έχοντας πίσω τους 6 αγριεμένους ταύρους, που τους πλησιάζουν όλο και περισσότερο…
Είναι το Φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, οι περίφημες ταυροδρομίες της Ισπανίας που ενέπνευσαν τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ για το μυθιστόρημά του Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά (“The Sun Also Rises”, 1926) και που προσφέρουν θέαμα αλλά όχι χωρίς συνέπειες. Κάθε χρόνο καταγράφονται τραυματισμοί, ενίοτε και θάνατοι.
Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι – εκ των οποιων ένας 54χρονος Αμερικανός από τη Νέα Υόρκη. Οι πέντε τραυματίστηκαν έπειτα από πτώση και ένας άλλος, ένας 37χρονος Ισπανός, τραυματίστηκε ελαφρά από το κέρατο ενός ταύρου.
Οι παραδοσιακές ταυροδρομίες (encierros) αποτελούν το αποκορύφωμα των εορτασμών και διεξάγονται κάθε πρωί στις 8 τοπική ώρα. Η κούρσα διαρκεί περίπου 2,5 λεπτά πριν οι ταύροι φτάσουν στο στάδιο. Η υπόλοιπη ημέρα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και πολιτιστικά δρώμενα, ενώ οι ταύροι που συμμετέχουν στους πρωινούς αγώνες θανατώνονται το απόγευμα από επαγγελματίες ταυρομάχους. Το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο τραυματίζονται στις ταυροδρομίες δεκάδες άνθρωποι και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υπάρξει και νεκροί. Το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό αναφέρθηκε το 2009, όταν ένας νεαρός Ισπανός, ηλικίας 27 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από το κέρατο ενός ταύρου. Από το 1911, που άρχισε η καταμέτρηση, τουλάχιστον 16 δρομείς έχουν πεθάνει.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε την 6η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 14η Ιουλίου.
Μια ημέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για τις ταυροδρομίες και τις ταυρομαχίες, χαρακτηρίζοντας τα δύο έθιμα «μεσαιωνικά βασανιστήρια».