Το λείψανο του Φρανθίσκο Φράνκο θα εκταφεί από το μαυσωλείο του στις 10 Ιουνίου και θα ενταφιαστεί εκ νέου δίπλα στη σύζυγό του του σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης.
Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση, παρά την αντίθεση της οικογένειας του δικτάτορα.
«Ο εκ νέου ενταφιασμός του λειψάνου του Φράνκο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 10ης Ιουνίου στο πάνθεον του Μινγκορούμπιο-Ελ Πάρντο, που ανήκει στο κράτος» και βρίσκεται μέσα σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης, στο οποίο έχει ταφεί η σύζυγός του, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή εξαρτάται από μια προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία μπορεί να καθυστερήσει, ακόμη και να μπλοκάρει, την εκταφή.
Οταν ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει το λείψανο του Φράνκο από το γιγάντιο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων. Ο τάφος του είναι σημείο προσκυνήματος νοσταλγών του φασιστικού καθεστώτος.
Η Κοιλάδα των Πεσόντων είναι ένα τεράστιο μνημείο που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης. Κατασκευάστηκε εν μέρει από Δημοκρατικούς πολιτικούς κρατούμενους που υποχρεώθηκαν, από τον Φράνκο, να εργαστούν εκεί από το 1941 μέχρι το 1959. Για να πετύχει μια υποτιθέμενη εθνική «συμφιλίωση» ο δικτάτορας είχε μεταφέρει εκεί τα λείψανα 34.000 θυμάτων του Εμφυλίου (1936-39), και από τις δύο πλευρές. Ο δικτάτορας ενταφιάστηκε εκεί, κοντά στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας, στην οποία δεσπόζει ένας πέτρινος σταυρός ύψους 150 μέτρων.
Η μεταφορά του λειψάνου του δικτάτορα, αν πραγματοποιηθεί στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, θα βάλει τέλος σε σχεδόν έναν χρόνο αντίστασης των απογόνων του δικτάτορα, νικητή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του 1936-1939, και της μονής των Βενεδικτίνων που συντηρεί το μαυσωλείο.
Η κυβέρνηση χρειάσθηκε αρχικά να λάβει την υποστήριξη του Βατικανού και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση της οικογένειας να ταφεί το λείψανο του δικτάτορα στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα.
Η κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος νοσταλγών της δικτατορίας.