Η Μαρ Γκαλθεράν κέρδισε με το σπαθί της μία θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα στη Βαλένθια | Jorge Gil/Europa Press via Getty Images
Επικαιρότητα

Ισπανία: Στη Βαλένθια η πρώτη βουλευτής στην Ευρώπη με σύνδρομο Down

H 45χρονη Μαρ Γκαλθεράν έγινε το πρώτο μέλος περιφερειακού ή εθνικού κοινοβουλίου με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή. Εξελέγη με το Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο εντάχθηκε σε ηλικία 18 ετών και έκτοτε αγωνίζεται για να συμμετέχουν στα κοινά τα άτομα με νοητική υστέρηση
Protagon Team

Για δεκαετίες ολόκληρες, η Μαρ Γκαλθεράν αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με νοητική υστέρηση θα συμμετέχουν στα κοινά.

Πλέον, η ίδια έχει γίνει το φωτεινό παράδειγμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τα άτομα με σύνδρομο Down, καθώς έγινε η πρώτη βουλευτής τοπικού ή εθνικού Κοινοβουλίου στην Ευρώπη, με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

«Είναι πρωτοφανές», δήλωσε η 45χρονη Γκαλθεράν στον Guardian. «Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Αλλά είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος».

Η ίδια προετοίμαζε το έδαφος για το κατόρθωμά της εδώ και πολλά χρόνια. Οταν η Γκαλθεράν ήταν 18 ετών, εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και σιγά σιγά ανέβηκε στον κομματικό μηχανισμό.

Η αφοσίωσή της στο κόμμα απέδωσε καρπούς τον περασμένο Μάιο, όταν προστέθηκε ως το 20ό όνομα στον κατάλογο των υποψηφίων που το ΡΡ κατέβασε στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Η είδηση ότι η Γκαλθεράν είχε λάβει μια έδρα στο περιφερειακό Κοινοβούλιο ήρθε αμέσως μετά. «Καλώς ήρθατε Μαρ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του PP της περιοχής, Κάρλος Μαζόν. «Σπουδαία νέα για την πολιτική, ξεπερνώντας τα εμπόδια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το επίτευγμα αυτό βάζει την Γκαλθεράν στην κορυφή της λίστας με τους ελάχιστους ανθρώπους με σύνδρομο Down που έχουν υπερνικήσει τα εμπόδια για να εισέλθουν στον κόσμο της πολιτικής.

Το 2020, η Ελεονόρ Λαλού έγινε το πρώτο άτομο με τη γενετική διαταραχή στη Γαλλία που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Αρά, ενώ ο Ιρλανδός Φίνταν Μπρέι έγραψε ιστορία μετά την εκλογή του σε πολιτική θέση στη χώρα, το 2022.

Στην Ισπανία, τον δρόμο της Γκαλθεράν στην πολιτική άνοιξε η Ανχελα Μπατσίλερ, η οποία το 2013 έγινε η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας με σύνδρομο Down, στο Βαγιαδολίδ.

Πλέον, η Γκαλθεράν θεωρείται η πρώτη στην Ευρώπη που κερδίζει θέση σε περιφερειακό ή εθνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ισπανική ομοσπονδία ατόμων με σύνδρομο Down.

«Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλον», είπε στον Guardian ο Αγκουστίν Ματία Αμόρ, από την ισπανική ομοσπονδία. «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα παράδειγμα πραγματικής ένταξης».

Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι το επίτευγμά της είναι και αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έκανε εδώ και δύο δεκαετίες η βουλευτής, δουλεύοντας για να προωθήσει τη θέση των ατόμων με σύνδρομο Down στην Ισπανία.

Για περισσότερα από 20 χρόνια η Γκαλθεράν εργαζόταν ως δημόσια υπάλληλος στη Βαλένθια, βοηθώντας πιο πρόσφατα στη χάραξη πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς, προσθέτοντας τα τέσσερα χρόνια που πέρασε στο τιμόνι της Asindown, μιας οργάνωσης της Βαλένθια που είναι αφιερωμένη στη βοήθεια οικογενειών με παιδιά που έχουν σύνδρομο Down.

«Είναι τόσο σπουδαία είδηση όσο και αναγνώριση του έργου της και των πολλών πρωτοβουλιών στις οποίες συμμετείχε», δήλωσε ο Ματία Αμόρ. «Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το τι είναι δυνατό».

Η Γκαλθεράν ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο και όπως λέει η ίδια, προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ισπανικά ΜΜΕ, αλλά στα social media υπήρξαν και κακόβουλες αντιδράσεις.

«Βρίσκεις όλα τα είδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν άνθρωποι που με υποστηρίζουν. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν ότι δεν είμαι ικανή. Αλλά αυτοί είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν εμένα ή το υπόβαθρό μου», σημείωσε, μιλώντας στον Guardian.

Καθώς εξοικειώνεται με τον νέο ρόλο της, τον περιέγραψε ως τεράστια ευθύνη. Θέλω να μάθω πώς να το κάνω καλά, για τους κατοίκους της Βαλένθια και, κυρίως, για όσους από εμάς έχουν διαφορετικές ικανότητες».

Παράλληλα, ελπίζει ότι η παρουσία της στο περιφερειακό Κοινοβούλιο θα συμβάλει στην άρση των πολλών προκαταλήψεων που εξακολουθούν να παραμένουν στην κοινωνία, ιδίως όσον αφορά τα άτομα με σύνδρομο Down. «Θέλω οι άνθρωποι να με βλέπουν ως άνθρωπο, και όχι μόνο για την αναπηρία μου».