Ο Μαξίμ Κουζμίνοφ δίνει συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, τον Σεπτέμβριο | EPA
Επικαιρότητα

Ισπανία: Σκότωσαν ρώσο πιλότο που είχε αυτομολήσει στην Ουκρανία

Το πτώμα του Μαξίμ Κουζμίνοφ, που φέρεται να διέμενε πλέον με ουκρανικό διαβατήριο στην Βιγιαχογιόσα, κοντά στην Αλικάντε, βρέθηκε διάτρητο από σφαίρες, την περασμένη εβδομάδα
Protagon Team

Ενας ρώσος πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία με το ελικόπτερό του το 2023, βρέθηκε δολοφονημένος σε υπόγειο γκαράζ στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, με το σώμα του διάτρητο από σφαίρες.

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε ότι ένα πτώμα που βρέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στην Βιγιαχογιόσα, κοντά στο Αλικάντε της νότιας Ισπανίας, ανήκει στον 28χρονο πιλότο Μαξίμ Κουζμίνοφ, ο οποίος είχε προσγειώσει το ελικόπτερό του, ένα Mi-8, στην Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο. Διέμενε στην Ισπανία με ουκρανικό διαβατήριο και διαφορετικό όνομα.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού (GUR), επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ο Κουζμίνοφ δολοφονήθηκε στην Ισπανία, αλλά δεν διευκρίνισε τα αίτια του θανάτου του. Και η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda γράφει ότι βρέθηκε πτώμα που έφερε τραύματα από σφαίρες.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε την είδηση, αλλά δεν ανακοίνωσε την ταυτότητα του θύματος. Πηγή στη δύναμη της ισπανικής χωροφυλακής είπε στο Reuters ότι το θύμα ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ψεύτικη ταυτότητα.

Η ισπανική εφημερίδα La Informacion, η οποία έγραψε πρώτη για τη δολοφονία, αναφέρει ότι οι αστυνομικοί αναζητούν δύο υπόπτους που διέφυγαν με όχημα το οποίο βρέθηκε αργότερα καμένο σε κοντινή πόλη.

Η αυτομόληση του Κουζμίνοφ στην Ουκρανία παρουσιάστηκε πέρυσι ως μεγάλη επιτυχία για το Κίεβο. Η GUR είχε δηλώσει τότε ότι είχε ενθαρρύνει τον ρώσο πιλότο να αυτομολήσει.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του ουκρανικού στρατού, ο Κουζμίνοφ περιέγραφε πώς είχε έρθει σε επαφή με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Ουκρανοί πράκτορες τον είχαν βοηθήσει να καταστρώσει το σχέδιο διαφυγής του ίδιου και της οικογένειάς του από τη Ρωσία και του πρόσφεραν προστασία και χρηματική αποζημίωση.

Κατά την πτήση διαφυγής του από τη ρωσική βάση στο Κουρσκ προς την Ουκρανία, ο Κουζμίνοφ πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος και με κλειστό τον ασύρματο.

Οι άλλοι δύο πιλότοι που βρίσκονταν μαζί του στο ελικόπτερο δεν γνώριζαν τίποτα και όταν προσγειώθηκαν στην Ουκρανία και κατάλαβαν τι συνέβαινε, προσπάθησαν να διαφύγουν, είπε ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, αρχηγός της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού. «Δυστυχώς, εξουδετερώθηκαν. Θα προτιμούσαμε να τους πιάσουμε ζωντανούς, αλλά έγινε ό,τι έγινε».

Ο Κουζμίνοφ παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τη ρωσική αεροπορία στους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με τους Times, ο ρώσος πιλότος βρισκόταν ψηλά στην λίστα των στόχων της Μόσχας. Σε ένα ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rossiya-1 πέρυσι, ο στρατιωτικός «ανταποκριτής» Σεργκέι Ζενίν αποκάλεσε τον Κουζμίνοφ «προδότης της μητέρας πατρίδας και ξεπουλημένο».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, πηγή της ρωσικής αντικατασκοπείας είχε πει ότι, «θα τον βρούμε και θα τον τιμωρήσουμε με την ανώτατη ποινή της πατρίδας μας για προδοσία».

Ο Κουζμίνοφ είχε αποφασίσει να μετακομίσει στην Ισπανία και να μη μείνει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, «είχε προσκαλέσει την πρώην του εκεί που διέμενε και μετά βρέθηκε νεκρός».

Την Τρίτη, ένας ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έκρυψε τη χαρά του για την είδηση.

«Στη Ρωσία συνηθίζεται να μιλάμε καλά για τον νεκρό ή να μην μιλάμε καθόλου», δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Αυτός ο προδότης και εγκληματίας ήταν νεκρός σε ηθικό επίπεδο από τη στιγμή που σχεδίασε το βρόμικο και τρομερό έγκλημά του», είπε ο Ναρίσκιν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε, μια ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στη δολοφονία του.