Ο Πέδρο Σάντσεθ χειροκροτεί τους βουλευτές που του έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα πρωθυπουργική θητεία | REUTERS/Susana Vera
Επικαιρότητα

Ισπανία: Πρωθυπουργός ο Σάντσεθ με τις ψήφους των αυτονομιστών

Οι καταλανοί αυτονομιστές κράτησαν την υπόσχεσή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αρχηγό των Σοσιαλιστών με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος για την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος του 2017
Protagon Team

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα, τετραετή, πρωθυπουργική θητεία στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξασφάλισε την ψήφο 179 βουλευτών χάρη στην κρίσιμης σημασίας υποστήριξη των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτζντεμόν, με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας στους πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017, μέτρο που έχει διχάσει την Ισπανία.

Συνηθισμένος στις απροσδόκητες ανατροπές, ο 51χρονος Σάντσεθ ανανέωσε για τέσσερα χρόνια την πρωθυπουργική του θητεία παρόλο που τον Μάιο, έχανε στις δημοσκοπήσεις μετά την ήττα της αριστεράς στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Τους τελευταίους μήνες όμως, αγωνίστηκε σκληρά για να διατηρήσει το πρωθυπουργικό πόστο που κατέχει από το 2018 και κατάφερε να χάσει με μικρή διαφορά από τον συντηρητικό Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό στις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε την επομένη της ήττας στις τοπικές εκλογές,

Ο Σάντσεθ πολλαπλασίασε τις επαφές και τις διαβουλεύσεις μετά την αποτυχία του ηγέτη της ισπανικής Δεξιάς να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Ετσι, ο Σάντσεθ εξασφάλισε την υποστήριξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την συνδρομή της οποίας κυβερνά εδώ και τρία χρόνια, αλλά και των αυτονομιστικών κομμάτων της Ισπανίας, ανάμεσά τους και το κόμμα Junts per Catalunya του Κάρλες Πουτζντεμόν με τίμημα σημαντικές υποχωρήσεις, με βασικότερη έναν νέο νόμο αμνηστίας για αυτονομιστές που ενεπλάκησαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Στο παρελθόν, ο ισπανός πρωθυπουργός είχε αντιταχθεί στο μέτρο, αλλά πλέον έχει δεσμευθεί ότι θα επιτύχει την ψήφισή του τις προσεχείς εβδομάδες, παρά την ένταση που έχει προκαλέσει στην Ισπανία.

Μπορεί ο χαρισματικός Σάντσεθ να κέρδισε το στοίχημα, αλλά η νέα πρωθυπουργική του θητεία θα είναι «πολύ πολύπλοκη», είπε η Παλόμα Ρομάν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.

Κατά την γνώμη της, η πλειοψηφία που έχει εξασφαλίσει ο Σάντσεθ είναι «υπερβολικά ετερόκλητη» για να μπορέσει να παραμείνει «ήρεμη».