Στο μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, βρίσκονται οι τάφοι 34.000 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον ισπανικό Εμφύλιο και από τις δύο πλευρές | Alfredo Caliz
Επικαιρότητα

Ισπανία: «Πράσινο φως» από τον Πάπα για την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο

Το Βατικανό συμφώνησε να πιέσει τον ηγούμενο της μονής, όπου βρίσκεται θαμμένος ο δικτάτορας, να επιτρέψει στην ισπανική κυβέρνηση τη μεταφορά του τάφου, ώστε να σταματήσει να είναι σημείο λατρείας του φασιστικού καθεστώτος
Protagon Team

Το «πράσινο φως» για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο και τη μεταφορά των λειψάνων του σε άλλο σημείο της Ισπανίας, έδωσε το Βατικανό.

Ο γραμματέας του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν, σε επιστολή του εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου, διαβεβαιώνει την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο πως υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης και πως θα ασκήσει επιρροή στον αββά της μονής των βενεδικτίνων στην Κοιλάδα των Πεσόντων για να επιτρέψει την εκταφή.

«Θα ήθελα να σας επαναλάβω εκείνο που σας διαβεβαιώσαμε κατά την συνάντησή μας, στις 29 Οκτωβρίου, στο Βατικανό, πως η Εκκλησία δεν αντίκειται στην εκταφή της σορού του στρατηγού Φράνκο, εάν το επιθυμούν οι Αρχές. Υπομνήσαμε και θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στην κοινότητα των βενεδικτίνων μοναχών στο αββαείο της Σάντα Κρουθ στην Κοιλάδα των Πεσόντων, το κοινωνικό της καθήκον να τηρεί πάντοτε τους κανόνες και να σέβεται τις πολιτικές Αρχές», τονίζει στην επιστολή του ο Παρολίν.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει αποφασίσει, από το περασμένο καλοκαίρι, την εκταφή του Φράνκο και τη μετατροπή του σημείου σε μνημείο του εμφυλίου πολέμου από χώρο που ουσιαστικά δοξάζει τη δικτατορία. Πολλοί Ισπανοί πηγαίνουν στον τάφο και χαιρετούν με τον φασιστικό χαιρετισμό για να τιμήσουν τον δικτάτορα, ο οποίος πέθανε το 1975, αφού κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939, μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.

Υποστηρικτές του Φράνκο αφήνουν συχνά λουλούδια στον τάφο του και χαιρετούν φασιστικά. Αυτό θέλει να σταματήσει η κυβέρνηση με τη μεταφορά του τάφου σε άλλο μέρος της Ισπανίας – Reuters
Εκτός από σημείο λατρείας για τον Φράνκο, ο τάφος του δέχεται και επιθέσεις διαμαρτυρίας κατά του φασισμού, όπως από τον καλλιτέχνη Ενρίκε Τερνέιρο, που ζωγράφισε πάνω του ένα κόκκινο περιστέρι και το σύνθημα «Για την Ελευθερία», τον περασμένο Οκτώβριο. «Είναι για την ελευθερία που στέρησε o Φράνκο από τους παππούδες μου και τους γονείς μου», δήλωσε μετά την πράξη του – EPA

Η Κοιλάδα των Πεσόντων είναι ένα τεράστιο μνημείο που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης. Κατασκευάστηκε εν μέρει από Δημοκρατικούς πολιτικούς κρατούμενους που υποχρεώθηκαν, από τον Φράνκο, να εργαστούν εκεί από το 1941 μέχρι το 1959. Για να πετύχει μια υποτιθέμενη εθνική «συμφιλίωση» ο δικτάτορας είχε μεταφέρει εκεί τα λείψανα 34.000 θυμάτων του Εμφυλίου (1936-39), και από τις δύο πλευρές. Ο Φρανθίσκο Φράνκο ενταφιάστηκε εκεί, κοντά στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας, στην οποία δεσπόζει ένας πέτρινος σταυρός ύψους 150 μέτρων.

Διαδηλωτές υπέρ της εκταφής του δικτάτορα κρατούν πανό με τις φωτογραφίες θυμάτων του – Reuters
Το τεράστιο μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, από ψηλά

Πλέον, το μοναδικό εμπόδιο για την εκταφή είναι η οικογένεια του Φράνκο, η οποία δεν θέλει να μεταφερθεί η σορός του και προβλέπεται πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να το αποτρέψει.

Το πιθανότερο όμως, είναι ότι θα επιτραπεί η εκταφή, οπότε ο επόμενος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι το πού θα ταφεί ο δικτάτορας.

Η οικογένεια του Φράνκο έχει προτείνει τον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα στη Μαδρίτη, όπου διατηρεί οικογενειακό τάφο και είναι εκεί ενταφιασμένη η κόρη του. Οι Αρχές όμως, δεν επιθυμούν να ταφεί σε τόσο κεντρικό σημείο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα γίνει μέρος συγκεντρώσεων, τόσο θαυμαστών του δικτάτορα, όσο και αντιπάλων του. Η δεύτερη εναλλακτική είναι ένα νεκροταφείο έξω από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται ενταφιασμένη η σύζυγός του.