Ο Πουτζντεμόν μίλησε στις Βρυξέλλες στις 5 Σεπτεμβρίου: από εκεί προσπάθησε να εκβιάσει την ισπανική κυβέρνηση | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Ισπανία: Οι καταλανοί αυτονομιστές εκβιάζουν ανοιχτά τον Σάντσεθ

Από τις Βρυξέλλες ο Κάρλες Πουτζντεμόν, επικεφαλής του αποσχιστικού κόμματος, ζήτησε αμνηστία για τους ακτιβιστές της Βαρκελώνης που ζητούν ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, με αντάλλαγμα τη στήριξή του στην κυβέρνηση
Protagon Team

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ηγέτης του αυτονομιστικού και φιλελεύθερου κόμματος της Βαρκελώνης Junts per Catalunya, ζει στο Βέλγιο επειδή στην πατρίδα του κινδυνεύει με σύλληψη. Αυτό δεν τον εμπόδισε να θέσει όρους στη Μαδρίτη από τις Βρυξέλλες, εκεί όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τη στήριξη της ισπανικής κυβέρνησης από πλευράς του.

Ζήτησε «εδώ και τώρα» αναγνώριση της νομιμότητας των αυτονομιστών, εγκατάλειψη της δικαστικής οδού για την αντιμετώπιση του καταλανικού ζητήματος συνολικά και αμνηστία για τους ίδιους τους αυτονομιστές. Ή τα παίρνει όλα αυτά, λοιπόν, ή δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Η Repubblica έδωσε λεπτομέρειες.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, σε συνθήκες κλιματικού και πολιτικού καύσωνα, δεν προέκυψε σαφής πλειοψηφία στην Ισπανία. Πρώτον, το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει, ενώ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει σε μερικούς «ιδεολογικούς» συμμάχους, ωστόσο χρειάζεται τουλάχιστον την υποστήριξη του κόμματος του Πουτζντεμόν (που κατέλαβε 7 έδρες στη Βουλή) ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Πουτζντεμόν, πρώην επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, νυν ευρωβουλευτής, αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο Βέλγιο για να αποφύγει δικαστικές και σωφρονιστικές περιπέτειες στην Ισπανία. Επανήλθε, όμως, δριμύτερος στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία. Αλλά αν είναι να υπάρξει deal, χρειάζεται «ιστορική δέσμευση». Ανέφερε όσα σημειώσαμε προηγουμένως και επιπροσθέτως τόνισε ότι «το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας», που έγινε την 1η Οκτωβρίου 2017, και η συνακόλουθη «ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» δεν ήταν παράνομες πράξεις. Φυσικά, ακολούθησαν αντιδράσεις από τους (υπόλοιπους) Ισπανούς .

Οι Δεξιοί της Ισπανίας υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες επαφές του Πουτζντεμόν στη Μαδρίτη (με τον Ντίαζ, το Νο2 στην κυβέρνηση Σάντσεθ και επικεφαλής αριστερού κόμματος) «ήταν αδιανόητες», αφού ο αυτονομιστής «είναι καταδικασμένος από την ισπανική Δικαιοσύνη και καταζητείται». Τονίζουν, δε, ότι προεκλογικώς ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε αποκλείσει αμνήστευση των οπαδών της απόσχισης της Καταλονίας και της Βαρκελώνης από το ισπανικό κράτος. Οι Δεξιοί επικαλούνται τη συνταγματική νομιμότητα.

Οι κυβερνώντες σοσιαλιστές, κάνοντας έναν μικρό ελιγμό, υποστήριξαν σχετικά με τα αιτήματα του Πουτζντεμόν ότι για το καταλανικό ζήτημα υπάρχει μόνο ένα όργανο διαβούλευσης, «ο διάλογος στο πλαίσιο του συντάγματος, με τελικό στόχο τη συνύπαρξη». Και δήλωσαν ότι «η κατάσταση στην Καταλονία είναι σήμερα απείρως καλύτερη σε σχέση με πέντε χρόνια πριν».