Μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πτώχευση της Thomas Cook είναι η Ισπανία. Περίπου 1,3 εκατ. τουρίστες, που είχαν κλείσει τις φθινοπωρινές και χειμερινές διακοπές τους σε περιοχές της χώρας μέσω του βρετανικού τουριστικού (πρώην) κολοσσού, δεν έχουν πλέον τρόπο να φτάσουν στον προορισμό τους.
«Είμαστε εδώ, τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά και περιμένουν τους πελάτες, αλλά πελάτες δεν έχουμε», είπε στο BBC ο Ραμόν Εσταλέλα, πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης ξενοδόχων της χώρας.
Περισσότερα από 500 ξενοδοχεία θα κλείσουν, χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και οι ζημιές θα φτάσουν τις εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους χορήγηση πιστώσεων, μειώσεις στα τέλη αεροδρομίων, ειδικά στις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια, καθώς και σχέδια για έργα τουριστικών υποδομών ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Μόνο στα Κανάρια Νησιά, τουλάχιστον 400.000 άτομα, που είχαν κλείσει τις διακοπές τους, αναγκαστικά τις ακύρωσαν.
Το πρώτο ξενοδοχείο που κλείνει στα νησιά λόγω της Thomas Cook, είναι το Fuerteventura Princess, το οποίο είχε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Thomas Cook μέχρι το 20123, καλύπτοντας το 95% των 688 δωματίων του. Τα 160 άτομα προσωπικό απολύονται, ένα μικρό τμήμα των 3.400 που υπολογίζεται ότι θα χάσουν συνολικά τις δουλειές τους στον τουριστικό τομέα.
Ο Εσταλέλα τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ελκυστικούς τους προορισμούς για αεροπορικές εταιρείες ώστε να καλύψουν το κενό των πτήσεων της Thomas Cook, μειώνοντας δραστικά τα έξοδα για τις εταιρείες. «Πρέπει να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο. Και είναι άδικο να πληρώσουν τα ξενοδοχεία ΦΠΑ για λογαριασμούς της Thomas Cook και των θυγατρικών τους, τους οποίους δεν θα πληρωθούν ποτέ».
Επιπλέον, περισσότερα από 700 άτομα που εργάζονταν για τη μεγαλύτερη θυγατρική της Thomas Cook, την In Destination Incoming, στη Μαγιόρκα, έχουν να πληρωθούν από το καλοκαίρι και είναι υποχρεωμένα, βάσει του ισπανικού νόμου, να συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους γιατί αλλιώς θεωρείται παραίτηση και δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα αποζημίωσης.
«Δεν έχουμε πελάτες, τα ξενοδοχεία είναι άδεια, αλλά εμείς πρέπει να δουλεύουμε 40 ώρες την εβδομάδα», είπε μία από τις εργαζόμενες στο BBC.
Οι ισπανοί αρμόδιοι πάντως θεωρούν πως πρέπει να ανοίξουν κι άλλο την αγορά τους στους Κινέζους και σε άλλους μη Ευρωπαίους τουρίστες, για να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των έξι τελευταίων χρόνων στον τουρισμό της χώρας, που το 218 έφτασε τα 82,8 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό.