Οι άνευ προηγουμένου καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού και η ξηρασία που επέφεραν έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη γεωργία στην Ισπανία, τη χώρα που «βγάζει» σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου.
Η Βρετανία εισάγει περίπου τα δύο τρίτα του ελαιόλαδου που καταναλώνει από την Ισπανία, γεγονός ενδεικτικό για την κακή κατάσταση που θα επικρατήσει στην αγορά αυτή τη χρονιά, κάνοντας τις τιμές να ανεβαίνουν, κατά μέσο όρο, ως και 25%.
Στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες παράγουν το 8% του λαδιού της χώρας, η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα παραχθεί περίπου 48% λιγότερο ελαιόλαδο σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια –δηλαδή σχεδόν το μισό.
Η Κάρμεν Κρέσπο, υπουργός Γεωργίας που ασχολείται με τα θέματα της Περιφέρειας επιβεβαίωσε ότι η κρίση προκλήθηκε «από την κλιματική αλλαγή και την επίμονη ξηρασία που έχουμε υποστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα των Times.
Οι ειδικοί στη γεωργία προειδοποίησαν ότι η κύρια συνέπεια της δραματικής πτώσης της παραγωγής είναι ότι δεν θα καλυφθεί η προσφορά παγκοσμίως. «Εάν επιβεβαιωθούν τα προβλεπόμενα στοιχεία της συγκομιδής, θα υπάρξει έλλειμα περίπου 500.000 τόνων για την τροφοδοσία της αγοράς», δήλωσε ο Χουάν Λούις Αβίλα, επικεφαλής της μεγαλύτερης αγροτικής οργάνωσης, Κόαγκ (Coag).
Οι παραγωγοί υφίστανται ήδη μεγάλη ζημιά από το αυξημένο κόστος λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενα άλλο ισπανικό σωματείο εκτίμησε ότι οι πιθανές απώλειες θα αγγίξουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ μόνο στην Ανδαλουσία.
Η κακή εφετινή συγκομιδή, σε συνδυασμό με τη διακοπή της προμήθειας ηλιέλαιου από την Ουκρανία, μπορεί να σημαίνει ότι οι τιμές των φυτικών ελαίων θα παραμείνουν υψηλές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 4% τον περασμένο μήνα -αύξηση 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες και σχετικά με την ποιότητα της καλλιέργειας και το κατά πόσο θα χαρακτηριστεί κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση. Το φετινό τραπέζι θα είναι φτωχότερο, αφού από αυτό θα λείψουν ακόμη και οι ελιές, δεδομένου ότι η συγκομιδή ήταν μειωμένη -για τους ίδιους λόγους- περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με πέρυσι.