Το ομοίωμα του Πέδρο Σάντσεθ και οι διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη | Twitter
Επικαιρότητα

Ισπανία: «Εγκλημα μίσους» η πινιάτα των Ακροδεξιών με τον Σάντσεθ

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων του «ξυλοδαρμού» του ομοιώματος του ισπανού πρωθυπουργού, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έξω από τα κεντρικά του κόμματος στη Μαδρίτη. «Το μίσος δεν είναι έγκλημα», απάντησαν οι ακροαριστεροί εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό
Protagon Team

Το ομοίωμα του Πέδρο Σάντσεθ που διέλυσαν με ρόπαλο ακροδεξιοί Ισπανοί, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχει προκαλέσει αναταραχή στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την πράξη των εκατοντάδων ακροδεξιών διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη.

Οι Σοσιαλιστές αποκάλεσαν την πράξη τους «έγκλημα μίσους» και ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Οι δράστες κρέμασαν μια φιγούρα που αντιπροσώπευε τον ισπανό πρωθυπουργό από ένα φανάρι με μια θηλιά στο λαιμό του και του επιτέθηκαν με ξύλα, μπουνιές και κλωτσιές.

Το χτυπούσαν εναλλάξ, κραυγάζοντας «πρέπει να τον τελειώσουμε», «δικαιοσύνη από τον λαό στους Μπολσεβίκους» ή «γαμ… κομμουνιστή, αυτό σας αξίζει».

Οι Ακροδεξιοί επιτίθενται στον Σάντσεθ μετά την συμφωνία του με τους καταλανούς αυτονομιστές στους οποίους χορήγησε αμνηστία, με αντάλλαγμα την ψήφο εμπιστοσύνης που του χάρισε την πρωθυπουργία.

Ο Πάτσι Λόπεθ, ο σοσιαλιστής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, απαίτησε να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τον ξυλοδαρμό της πινιάτα. «Ήταν μια βίαιη πράξη γεμάτη μίσος», είπε. «Τι πρόκειται να γίνει μετά; Πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε;», αναρωτήθηκε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μελετά «όλες τις νομικές οδούς, οι οποίες επηρεάζουν τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους διοργανωτές και τους παρουσιαστές στο επίσημο κανάλι της εκδήλωσης. Πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβη μπορεί να είναι έγκλημα μίσους», είπε ο εκπρόσωπός του.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε το περιστατικό, λέγοντας ότι «απορρίπτουμε και καταδικάζουμε οτιδήποτε δεν εμπίπτει στα όρια του σεβασμού».

Ωστόσο, το κόμμα κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για «υποκρισία» επειδή απέτυχαν να καταδικάσουν τους διαδηλωτές που είχαν κάψει σε άλλο περιστατικό εικόνες του βασιλιά Φελίπε ή την ισπανική σημαία.

Πάντως, οι εταίροι των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση συνασπισμού, οι ακροαριστεροί του Sumar, καταδίκασαν μεν το περιστατικό, όμως είπαν ότι δεν δικαιολογεί νομική δράση, καθώς «το μίσος δεν είναι έγκλημα».

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου.