Πρώτα η ξηρασία. Μετά οι βροχές. Επειτα οι πλημμύρες. Η ρουτίνα της καταστροφής από την κλιματική κρίση βύθισε αυτή τη φορά την Ισπανία στο πένθος. Βροχοπτώσεις-ρεκόρ που ακολούθησαν ένα εξαιρετικά άνυδρο καλοκαίρι προκάλεσαν τρομακτικές και «ξαφνικές», όπως χαρακτηρίστηκαν, πλημμύρες με απίστευτες καταστροφές στη νοτιοανατολική Ισπανία, δεκάδες νεκρούς και αμέτρητους αγνοούμενους, οι περισσότεροι στις περιφέρειες Βαλένθια και Καστίλη-Λα Μάντσα.
Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει, έχοντας σταλεί στους πολίτες τα σχετικά προειδοποητικά μηνύματα, όμως το γεγονός ότι όταν το φαινόμενο ξέσπασε ήταν 8 το βράδυ, πάρα πολύς κόσμος προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Δεν βρήκε, ωστόσο, τρόπο να το κάνει. Δεν μπόρεσε να το κάνει…
Ο επικεφαλής των αρχών στην Βαλένθια, ενημέρωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ότι εντοπίστηκαν πολλά πτώματα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες «από σεβασμό στις οικογένειες».
Λίγο αργότερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από την καταιγίδα «Ντάνα» έφτασαν τους 51 στην περιοχή της Βαλένθια. Το μεσημέρι, περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια ανέφερε πως ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανήλθε στους 62, ενώ φόβοι εκφράζονται ότι ο μακάβριος απολογισμός θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Το βράδυ ο αριθμός αναθεωρήθηκε επί τα χείρω: τουλάχιστον 95 νεκροί.
Ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, Ανχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στην κρατική τηλεόραση, TVE, ότι 92 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο στη Βαλένθια, η οποία είναι η περιοχή που υπέστη το χειρότερο πλήγμα. Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική Καστίγια-Λα Μάντσα και ένας στην Ανδαλουσία.
Με απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, έως το Σάββατο.
Οι μετεωρολόγοι εξήγησαν ότι ο συνδυασμός ενός χαμηλού βαρομετρικού από τον Ατλαντικό με τα ιδιαίτερα ζεστά νερά της Μεσογείου, προκάλεσε βροχοπτώσεις με τέτοια σφοδρότητα. Δεν είναι πρωτοφανές, στην ισπανία αποκαλείται «gota fria» (ψυχρή σταγόνα) και απαντάται τέτοια εποχή, όμως αυτή τη φορά η έντασή του ήταν τρομακτική. Ηταν η χειρότερη φυσική καταστροφή εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.
Σε διάγγελμά του, το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε τους Ισπανούς ότι η κακοκαιρία δεν έχει περάσει και τους κάλεσε να μείνουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.
H κεντρική κυβέρνηση δημιούργησε μια μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, η οποία συνήλθε το βράδυ της Τρίτης και απέστειλε στην Βαλένθια μονάδα του στρατού που είναι ειδικευμένη στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργότερα τριήμερο εθνικό πένθος.
Το τριήμερο πένθος θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, ο οποίος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα μεταβεί στο σημείο αύριο.
«Παρακολουθώ με ανησυχία τις πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα τις τελευταίες ώρες», σημείωσε ο Πέδρο Σάντσεθ σε ανάρτησή του στο X, καλώντας τον κόσμο να ακολουθεί τις συστάσεις των αρχών. «Να είσαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγετε τις μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες», πρόσθεσε.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουμε να συνέλθουμε από αυτή την τραγωδία», δεσμεύτηκε ο Σάντσεθ εκφράζοντας παράλληλα την «αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων».
Ο Πέδρο Σάντσεθ απευθύνθηκε προς τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν θα τους αφήσει μόνους».
Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει «όλους τους πόρους του κράτους και, εάν χρειαστεί, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε
Οι δημοτικές αρχές της πόλης Βαλένθια ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά, όπως και τα δημόσια πάρκα, και ότι όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.
Αγνοούμενοι υπήρχαν επίσης στην πόλη Λετούρ, στην επαρχία Αλμπαθέτε, στην περιφέρεια Καστίλη-Λα Μάντσα, και στην πόλη Αλκούδια, στην περιφέρεια Βαλένθια.
Δεκάδες βίντεο που προβάλλονταν στη διάρκεια της νύχτας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να έχουν παγιδευτεί από τα νερά των πλημμυρών και κάποιους που αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα για να μην παρασυρθούν από τα νερά.
Καταρρακτώδεις βροχές που έφερε ψυχρό μέτωπο κινούμενο κατά μήκος του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ιβηρικής χερσονήσου προκάλεσαν τις ξαφνικές πλημμύρες, πνίγοντας κάτω από τόνους νερού και λάσπης πόλεις και χωριά.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε μία ημέρα έπεσε στην περιοχή η βροχή ενός μήνα…
Λόγω της κακοκαιρίας, μια υπερταχεία αμαξοστοιχία, με 276 επιβάτες, εκτροχιάστηκε στην περιοχή της Ανδαλουσίας, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.
Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων Adif διέκοψε τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια.
Τα νερά κατέκλυσαν την πόλη Λετούρ, στην περιφέρεια Αλμπαθέτε, παρασύροντας δεκάδες αυτοκίνητα. Ο δήμαρχος Σέρχιο Μαρίν Σάντσεθ είπε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης αναζητούσαν αγνοουμένους.
«Ορισμένοι βρίσκονταν σε ένα αυτοκίνητο, άλλοι ήταν στο σπίτι τους», είπε, σημειώνοντας ότι δεν διαθέτει άλλες πληροφορίες.
Η αστυνομία της πόλης Αλκουδία, στην περιφέρεια της Βαλένθια, ανέφερε ότι αναζητούσε τον οδηγό ενός φορτηγού, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.
Οι υπηρεσίες διάσωσης απομάκρυναν με ελικόπτερα και βάρκες δεκάδες ανθρώπους από την Αλόρα της Ανδαλουσίας, όπου υπερχείλισε ένας ποταμός.
Ιδιαίτερα επλήγη και η πόλη Αλθίρα στη Βαλένθια, όπου οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν παγιδευμένους οδηγούς εν μέσω καταρρακτώδους βροχής.
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στις καλλιέργειες της περιοχής.
Η καταιγίδα έπληξε αρχικά την Ανδαλουσία, το μεσημέρι της Τρίτης. Στο Ελ Εχίντο, μια μεσογειακή πόλη γνωστή για τα θερμοκήπιά της, μια σφοδρή χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν εκατοντάδες παρμπρίζ αυτοκινήτων και να πλημμυρίσουν δρόμοι.
Στην Αλόρα, επίσης στην Ανδαλουσία, ο ποταμός Γουαδαλόρθε υπερχείλισε και 14 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις αρχές. Στην Αλόρα, το ύψος της βροχής, σύμφωνα με την AEMET, ανήλθε σε 160 χιλιοστά.