Πάνω από αριστερά: Γιώργος Καμίνης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης. Κάτω από αριστέρα: Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανιάτης | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ισορροπίες «τρόμου» στην κούρσα της Κεντροαριστεράς

Η προεκλογική δραστηριότητα κλιμακώνεται 20 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο. Πόσο έχουν πείσει οι υποψήφιοι και πώς διαμορφώνονται οι θέσεις και οι συσχετισμοί. Και τι θα συμβεί με τα πιθανά ζευγάρια του δεύτερου γύρου;
Μιχάλης Μιχαήλ

Τρείς εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές αντιπαραθέσεις, κλιμακώνεται η προεκλογική δραστηριότητα και αποκρυσταλλώνονται ορισμένες  διαπιστώσεις για την τακτική των υποψηφίων και την πορεία ευόδωσης του  εγχειρήματος.

Μία βασική διαπίστωση είναι ότι κανείς εκ των υποψηφίων δεν έχει διατυπώσει ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό αφήγημα για την ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης και για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ακούγονται ενδιαφέρουσες αποσπασματικές προγραμματικές προτάσεις, όπως αυτές που διατύπωσε ο Γιάννης Μανιάτης και ανακοινώνονται προθέσεις για ενωτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν μετά την εκλογή του αρχηγού. Για να μην είμαστε άδικοι, δεν στερούνται σημασίας αλλά δεν συνιστούν πολιτική στρατηγική πρόταση. Ίσως ο συγκερασμός τους στην πορεία προς το ιδρυτικό Συνέδριο, να την διαμορφώσει.

Όλοι, για παράδειγμα, συμφωνούν στο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι καταστροφική για την χώρα, όπως και ότι με τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες. Η κριτική τους για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν ταυτίζεται. Όμως για την επόμενη ημέρα δεν είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκεται. Πέραν της σαφούς θέσης περί αυτονομίας του χώρου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και της θέσης του Γιάννη Ραγκούση για καμία συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ποια θα είναι η πορεία της χώρας μετά τα Μνημόνια, δεν έχει ειπωθεί ξεκάθαρα.

Η Φώφη Γεννηματά ακολουθεί εμφανώς «πασοκοκεντρική» εκστρατεία, απευθυνόμενη μέχρι τώρα στις εκλογικές  δεξαμενές των διαχρονικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς που έμειναν πιστοί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Και στο 4,6% (Ιανουάριος 2015) και στο 6,2% (Σεπτέμβριος 2015) και σε όσους ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ σταθερά μέχρι το 2009 και αποστασιοποιήθηκαν για πολλούς λόγους αλλά και σε όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκαν και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι ή επιστρέφουν δειλά-δειλά. Εξαιτίας αυτού διατυπώνονται επικρίσεις από στελέχη και παράγοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι εμφανίζεται να επιδιώκει ένα κόμμα με καθορισμένη εμβέλεια, χωρίς ουσιώδη ανοίγματα στις ευρύτερες δυνάμεις της παράταξης .

Ωστόσο η τακτική αυτή της κυρίας Γεννηματά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, δεδομένου ότι τρεις εκ των υποψηφίων (Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Ραγκούσης) διατηρούν σοβαρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό ή έχουν προσβάσεις σε στελέχη του χώρου. Δημιουργεί, τρόπο τινά, ζώνη άμυνας, εκτιμώντας ότι βρίσκεται στο στόχαστρο από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Στις τελευταίες ομιλίες της πάντως, δείχνει πιο ανοιχτή και υπερβατική της σημερινής κατάστασης. (ΕΡΤ εκπομπή «7»).

Οι εκτιμήσεις σε όλα τα στρατόπεδα αλλά και από παράγοντες του χώρου συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπει πρώτη στον δεύτερο γύρο και ότι τρία πράγματα θα κριθούν την πρώτη Κυριακή. Η διαφορά από τον δεύτερο αντίπαλό της, το ποιος θα είναι αυτός και πόση θα είναι η συμμετοχή, γιατί από αυτήν εξαρτώνται τα δύο προηγούμενα ενώ θα διαμορφωθεί εν πολλοίς και η δυναμική του δεύτερου γύρου.

Σύμφωνα με όσα συζητούνται σε όλα τα στρατόπεδα των υποψηφίων, οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Νίκος Ανδρουλάκης δίνουν μάχη, στις 12 Νοεμβρίου, για τη δεύτερη θέση. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει προβάδισμα καθότι έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, επιτροπές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του και οι οποίες διοργανώνουν τις συγκεντρώσεις και ομιλίες του με ενθαρρυντική ανταπόκριση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το πρώτο ντιμπέιτ έχει «πάρει τα πάνω του» και εκτιμάται ότι η επικοινωνιακή καμπάνια που ξεκίνησε και διέπεται από ενωτική διάθεση και έκκληση για αυξημένη συμμετοχή, του δίνει αρκετούς πόντους. Ήδη οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν το Σαββατοκύριακο αιχμηρές τροχιοδεικτικές βολές.

Η βασική εκτίμηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι εμφανίζεται να θέλει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στη ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης («χρειαζόμαστε ριζοσπαστική ανανέωση. Να χρησιμοποιήσουμε την ανανέωση ως όπλο επάρκειας κι όχι ως όπλο παρέας», είπε στη Καλαμάτα) ενώ συσπειρώνει τις κομματικές του επιρροές.

Στο δεύτερο γύρο δύσκολη προβλέπεται η αναμέτρηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Καμίνη, αφού ο δήμαρχος Αθηναίων έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα  στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και την δυνατότητα να απευθυνθεί σε ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο συσπειρώνοντας όσους θα ψηφίσουν άλλους υποψηφίους.

Στη περίπτωση που αντίπαλος της επικεφαλής της ΔΗΣΥ είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης το ζητούμενο είναι το εύρος των συμμαχιών που θα συνάψει για να κερδίσει καθώς αντιμετωπίζεται πολύ επιφυλακτικά από τον «πασοκικό» κόσμο.

Προβληματισμός καταγράφεται για το αν η κυρία Γεννηματά αναμετρηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη. Στη περίπτωση αυτή θα σχηματισθεί η εντύπωση ότι όλο το εγχείρημα είναι εσωκομματικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ και οι φόβοι να αποθαρρυνθούν φίλοι και οπαδοί της δημοκρατικής παράταξης .