Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την νέα έκρηξη του ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία | Iceland Civil Protection/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ισλανδία: Εξερράγη και πάλι το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες

Αυτή είναι η πέμπτη κατά σειρά έκρηξη του ηφαιστείου από τον Δεκέμβριο - Λίγο πριν οι τοπικές Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση κοντινής πόλης
Protagon Team

Μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη καταγράφηκε την Τετάρτη στη χερσόνησο Ρέικιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, η πέμπτη κατά σειρά από τον Δεκέμβριο και η όγδοη από το 2021, λίγη ώρα αφού οι αρχές είχαν εκκενώσει την κοντινή πόλη Γκρίνταβικ.

Η έκρηξη συνεχίστηκε και την Πέμπτη, αλλά με μικρότερη ένταση, ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε λόγω της φοράς των ανέμων, και δεν απειλούν προς το παρόν το Ρέικιαβικ.

Η προηγούμενη έκρηξη έληξε πρόσφατα, αφού το ηφαίστειο εκτόξευσε σιντριβάνια λιωμένης πέτρας επί σχεδόν οκτώ εβδομάδες. Οι αρχές προειδοποιούσαν ωστόσο ότι υπήρχε ο κίνδυνος να συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού οι μελέτες των ειδικών έδειχναν συγκέντρωση μάγματος υπογείως.

«Μια έκρηξη ξεκίνησε κοντά στο Σουντχνουκσγκίγκαρ, στα βόρεια του Γκρίνταβικ», ανέφερε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία (IMO).

Ποτάμι λάβας χθες έρρεε στον κεντρικό δρόμο προς το Γκρίνταβικ, ενώ εικόνες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα έδειξαν ότι είχε εν μέρει καλυφθεί από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Το αεροδρόμιο Κέφλαβικ λειτουργούσε κανονικά.

Τα εντυπωσιακά πλάνα, που προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το νησί των περίπου 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχίζονται στο Ρέικιανες επί δεκαετίες, αν όχι επί αιώνες. Στη χερσόνησο αυτήν ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Στις προηγούμενες ενεργοποιήσεις του ηφαιστείου έκλεισαν βασικοί οδικοί άξονες, παρουσιάστηκαν προβλήματα στις υποδομές θέρμανσης και καταστράφηκαν ακόμη και μερικά σπίτια στο ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ελάχιστοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει.

Σε μια προσπάθεια να προληφθούν περαιτέρω ζημιές, κατασκευάστηκαν φράγματα ώστε να μην πλησιάζει η λάβα σε υποδομές, όπως στο εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβαρτσένγκι, τις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης και το ίδιο το Γκρίνταβικ.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε πριν τρία χρόνια, μετά από οκτώ αιώνες ηρεμίας.