Στο επίκεντρο της διαμάχης Ισραηλινών με Παλαιστίνιους και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται ένα ιστορικό ξενοδοχείο στην πύλη της Γιάφα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Πρόκειται για το ξενοδοχείο New Imperial Hotel, που διαθέτει 40 δωμάτια και βρίσκεται στην είσοδο της χριστιανικής συνοικίας της πόλης, όπου κατοικούν κυρίως Παλαιστίνιοι.
Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε νόμιμη την αμφισβητούμενη πώλησή του το 2005 σε μια εβραϊκή ομάδα που θέλει να εποικίσει την Παλιά Πόλη. Πριν λίγες μέρες, ο Βαλίντ Νταγιάνι, ένας 75χρονος Παλαιστίνιος, η οικογένεια του οποίου διευθύνει το ξενοδοχείο από το 1949, έλαβε το χαρτί της έξωσης. Η εβραϊκή οργάνωση Ateret Cohanim χαρακτηρίζει τον Νταγιάνι «καταληψία» και απειλεί να κατάσχει το κτίριο.
Ο Νταγιάνι θεωρεί πως οι έποικοι θέλουν να δημιουργήσουν μία εβραϊκή πλειοψηφία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, κάτι που ονομάζει «βιασμό της πύλης της Γιάφα» και ζητεί διεθνή υποστήριξη από χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Το ακίνητο του ξενοδοχείου ανήκε στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος, έχει ασκήσει κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας πως η πώληση έγινε αθέμιτα. «Επί 70 χρόνια οι χριστιανικές περιουσίες είναι στο στόχαστρο, όμως αυτή έως τώρα είναι η πιο σοβαρή περίπτωση και έχει σκοπό να μειώσει την παλαιστινιακή επιρροή και τη χριστιανική παρουσία στην Παλιά Πόλη. Δεν θα το ανεχθούμε».
Η σύγκρουση αυτή είναι το αποκορύφωμα της δικαστικής διαμάχης για μια ύποπτη και μυστική πώληση που έγινε κάποτε από τον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, ο οποίος αργότερα καθαιρέθηκε. Η ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές και πολλές φορές έχει πουλήσει ακίνητα σε εβραίους εποίκους, συχνά με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Το ξενοδοχείο πουλήθηκε το 2005 για 1,8 εκατ. δολάρια χωρίς να το ξέρει ο Νταγιάνι, αν και ο νόμος περί μισθώσεων τον προστάτευε. Η συμφωνία υπογράφεται και από τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Εκκλησίας, Νικόλα Παπαδήμο, οποίος έκτοτε έχει εξαφανιστεί.
Μαζί με το ξενοδοχείο, είχαν πωληθεί άλλα δύο ακίνητα του Πατριαρχείου, το ξενοδοχείο Πέτρα στην ίδια πλατεία της πύλης της Γιάφα και ένα σπίτι στη μουσουλμανική γειτονιά.
Οπως γράφει η Guardian, ο Μάικλ Σφαρντ, κορυφαίος δικηγόρος στο Ισραήλ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να ισχύσει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. «Και μόνο η τιμή πώλησης δείχνει πως υπάρχει κάτι ύποπτο», λέει. «Τόσο κοστίζει ένα τριάρι στο Τελ Αβίβ».
«Η τιμή είναι ανεκτίμητη», λέει ο Νταγιάνι, που για τρεις γενιές είχε συμφωνίες προστατευόμενου μισθωτή με τους προηγούμενες πατριάρχες. «Μόνο τα έπιπλα κοστίζουν πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια». O Νταγιάνι φοβάται πως εκπρόσωποι των εποίκων θα προσπαθήσουν να μπουν κρυφά στο ξενοδοχείο από μέρα σε μέρα. Μαθαίνει πως στο Διαδίκτυο διάφοροι άνθρωποι που συνδέονται με την εβραϊκή οργάνωση προσπαθούν να κλείσουν δωμάτια, ενώ πιστεύει ότι ήδη κάποιοι το έχουν κάνει και βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο. Εχει κλείσει μάλιστα το εστιατόριο της ταράτσας για να μην μπορεί κάποιος να πηδήξει από διπλανό κτίριο και να μπει στο εσωτερικό του. Παρακολουθεί επίσης συνεχώς τις κάμερες ασφαλείας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
Ο Νταγιάνι έχει προχωρήσει σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Βατικανό, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο οποίος επίσης ενδιαφέρθηκε. «Από εδώ μέσα, θα με βγάλουν μόνο ανάσκελα», λέει χαρακτηριστικά.