Ιατροί μοσχοβίτικου νοσοκομείου, εν πλήρει εξαρτύσει, αντιμετωπίζουν ευσυνείδητα τον κορονοϊό | Kirill Zykov/Moscow News Agency/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ηρωες ναι, κορόιδα όχι, λένε οι απλήρωτοι ρώσοι γιατροί

Διαμαρτυρίες υγειονομικών έχουν ξεσπάσει στη Ρωσία επειδή ο Πούτιν τους έταξε, όμως δεν τους πλήρωσε. Γκρίνιες του νοσοκομειακού προσωπικού και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε χώρες που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης, με αιτήματα για μονιμότητα στην εργασία και για αύξηση μισθών
Protagon Team

«Δεν είδαμε καν ένα καπίκι!» Οι ρώσοι υγειονομικοί έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Δεν είδαν δίφραγκο ας το πούμε αλλιώςοι άνθρωποι, ώστε να έχουν να το λένε ότι οι υποσχέσεις του Πούτιν τηρούνται, ότι το ρωσικό Δημόσιο τους ανταμείβει για την αυταπάρνηση που επέδειξαν μέσα στην πανδημία. Τίποτα δεν πήραν.

Ηταν η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία, πριν από τρεις εβδομάδες, που έγινε στην επαρχία και έδωσε τον τόνο. Οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και οι διοικητικοί ενός νοσοκομείου πολιόρκησαν το επαρχιακό κυβερνείο με αίτημα να εκπληρωθούν τα υπεσχημένα και να πληρωθούν οι ίδιοι. Το μπόνους για τον κορονοϊό είχε από τα πλέον αρμόδια χείλη καθοριστεί στα 1.500 ρούβλια ανά άτομο. Προσοχή μη στριμώχνεστε και από εδώ πάνε και οι άλλοι.

16 Μαΐου. Σε αυτήν την εικόνα από βίντεο εικονίζονται υγειονομικοί του επαρχιακού νοσοκομείου Ανγκάρσκ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των επιδομάτων που τους έταξε ο Πούτιν (REUTERS/Reuters TV)

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ρωσικά νοσοκομεία έγιναν κίνημα, γράφει η Corriere della Sera,το οποίο διατρέχει όλη τη Ρωσία. Και όχι μόνο ακόμη δεν έπεσε δεκάρα, αλλά πλάκωσαν και τα περιπολικά και έγιναν συλλήψεις. Κάποιους υγειονομικούς θα καθίσουν στο εδώλιο, «με κατηγορίες από εγκληματική αμέλεια μέχρι ανατρεπτική δραστηριότητα – και αν πέσουν καταδίκες θα σημαίνουν φυλάκιση και αντίο καριέρα».

Και ο Μακρόν είδε τη γλύκα

Οι ρώσοι υγειονομικοί δεν είναι, φυσικά, οι μόνοι που κουράστηκαν από την αδιάκοπη σκληρή δουλειά και που απογοητεύτηκαν από τα παχιά λόγια των πολιτικών. Τη διαμαρτυρία των υγειονομικών έχουν εισπράξει και άλλοι επισκεπτόμενοι νοσοκομεία ή γηροκομεία, όπως η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Και έρχεται και η σειρά της κακοπαθημένης Ιταλίας, με προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή κινητοποιήσεις υγειονομικών, οι οποίες έχουν βασικά αιτήματα τη μονιμότητα στην εργασία και τις αυξήσεις των μισθών. «Ο ιός της διαμαρτυρίας», σχολιάζει η Corriere, «επηρεάζει χώρες που έχουν ζητήσει πάρα πολλά από τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους, χωρίς να έχουν δώσει κανένα αντάλλαγμα οικονομικής στήριξης».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι έχει περάσει το αποκορύφωμα της πανδημίας στη Ρωσία, μάλιστα έχει προγραμματίσει την αναβληθείσα μεγάλη παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για τις 24 Ιουνίου. Η χώρα του είναι τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων (362.000), έχει καταγράψει 3.807 θανάτους επισήμως, εμφανίζει δηλαδή ποσοστό κορονοϊκής θνησιμότητας 15 φορές μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ και 28 φορές μικρότερο του βρετανικού. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Πούτιν 59% δημοτικότητα, δηλαδή τον παρουσιάζουν αντιδημοφιλή σε μεγάλο ποσοστό αφού προ εξαετίας η δημοφιλία του έφτανε στο 90%. Φαίνεται ότι πολλοί υγειονομικοί του έχουν γυρίσει την πλάτη.