Τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη Τζαραμπλούς στη Συρία. Ηταν μια επιτυχημένη επίθεση κατά του ISIS | Reuters
Επικαιρότητα

Ηρθε το τέλος των τζιχαντιστών του ΙSIS;

Τους τελευταίους μήνες το Ισλαμικό Κράτος δείχνει περισσότερο ευάλωτο. Τι άλλαξε τις ισορροπίες στο τρίγωνο Τουρκία-Συρία-Ιράκ. Ο ρόλος της Αγκυρας και η συμμαχία ΗΠΑ και Ευρώπης
Protagon Team

Το Ισλαμικό Κράτος έχει περάσει και καλύτερες περιόδους – εις βάρος, βέβαια, της ανθρωπότητας. Τους τελευταίους μήνες, όμως, δείχνει σημάδια ηττοπαθούς αποδοχής μιας κατάστασης που υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Οι αποκρουστικές μαύρες σημαίες του Χαλιφάτου δεν πνέουν ανέμελα κοντά στα τουρκικά σύνορα. Το Ιράκ και η Συρία έχουν πάψει να είναι τα προνομιακά πεδία μαχών τους. Και, ευτυχώς, έχει σιγήσει και στην Ευρώπη. Το τελευταίο προπύργιο δείχνει να είναι η Ράκκα και οι ερημικές περιοχές στα βορειοανατολικά της ευρύτερης περιοχής. Αυτή τη στιγμή ο ISIS δεν δείχνει ικανός να διεκδικήσει άλλα κομμάτια της Συρίας.

Με μεθοδικό τρόπο, από τα μέσα Ιουλίου, οι τζιχαντιστές αποκόβονται από χωριά και πόλεις που είχαν υπό έλεγχο στα σύνορα με την Τουρκία και για πρώτη φορά δεν εμφανίζουν προς τα έξω την εικόνα μιας άτρωτης δράκας αιμοσταγών δολοφόνων που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Εχουν περάσει οι εποχές όπου τα κηρύγματα του ηγέτη τους, Αμπου Μπακρ αλ-Μπαχνταντί, σκορπούσαν ρίγη στους ορκισμένους πολεμιστές του και τρόμο στην παγκόσμια κοινότητα. Το 2016 δεν είναι 2014. Είναι, όμως, έτσι ή υπάρχει ένα κλίμα ανεπιβεβαίωτης αισιοδοξίας;

Οπως αναφέρει ο Guardian, μέχρι πρότινος ο ISIS ήλεγχε μια διαδρομή από την πόλη Αλ-Μπαμπ στο Χαλέπι έως τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Μπορούσε να μετακινεί μαχητές από το ένα σημείο στο άλλο χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως βάση ανεφοδιασμού, εξεύρεσης χρημάτων και τροφίμων. Επιπλέον, η Τουρκία ήταν η εμπροσθοφυλακή του για να αποτρέπει τυχόν επιθέσεις και να περιχαρακώνεται στα εδάφη του. Από τα μέσα Ιουνίου 2014, οπότε και κατέλαβε τη Μοσούλη, ο ISIS ανέδειξε, εν τοις πράγμασι, την κυριαρχία του στην περιοχή υποβοηθούμενος και από τις έριδες των άλλων ηγετών της περιοχής.

Ωστόσο, η κινητοποίηση πλατιών συμμαχιών κατά του ISIS σε πολλά μέτωπα με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας καταδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές έχει βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό modus operandi, το οποίο μάλιστα, όσον αφορά τη Συρία, δεν φαίνεται να διαταράσσεται ουσιαστικά από τις πρόσφατες αλλαγές στο στρατόπεδο της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και τις απειλές για διακοπή της εκεχειρίας.

Ο χάρτης δείχνει πως έχει η κατάσταση σήμερα στα τουρκικά σύνορα

Αυτό που λειτούργησε θετικά για τις συμμαχικές δυνάμεις είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες, με τις επεμβάσεις τους προς τις συριακές πόλεις Τζαραμπλούς και Κομπανμπέι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν καταφέρει να περιορίσουν τους τζιχαντιστές του ISIS σε έναν μικρό ενδιάμεσο θύλακα, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων. Την ίδια αισιόδοξη εικόνα έχουν και οι Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, υποστήριξε πως το ISIS αναμένεται σύντομα να χάσει την πρόσβαση του στα τουρκικά σύνορα. O ναύαρχος Ντέιβις, σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει πλέον μόλις περίπου 25 χιλιόμετρα των συνόρων με την Τουρκία, ανατολικά της συριακής πόλης Αλ Ράι.

«Αυτή είναι η τελευταία περιοχή από την οποία το Ι.Κ. μπορεί να έχει δίοδο προς τον έξω κόσμο. Και θα την κλείσουμε, είμαστε πολύ κοντά να το πετύχουμε», είπε ο Ντέιβις. Οι τζιχαντιστές έχασαν εδάφη τις τελευταίες ημέρες από τις τουρκικές δυνάμεις και τους σύρους αντάρτες οι οποίοι συμμαχούν με αυτές.

Τέλος, ο Ντέιβις είπε πως ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που πολεμά το Ι.Κ., υποστηρίζει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Παρά το τυφλό δόγμα που τους συνεγείρει, οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα έναν αξιοπρόσεκτο πραγματισμό. Το να ελέγχουν περιοχές δεν είναι ζωτικής σημασίας όπως ήταν την πρώτη περίοδο της κινητοποίησής τους. Αυτό που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να ελέγχουν άτομα πέραν των ορίων του Χαλιφάτου.

Ενας αναλυτής αναφέρει στον Guardian ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στείλει με βεβαιότητα αρκετό κόσμο στην Ευρώπη. Εχουν αποδεχθεί ότι κάποιοι από αυτούς θα συλληφθούν, αλλά πιστεύουν ότι θα κάνουν τη… δουλειά οι υπόλοιποι που θα μείνουν μακριά από τις διωκτικές Αρχές.
Αυτό που κινητοποιεί πλέον την οργάνωση είναι ο «θείος σκοπός». Τουτέστιν, σχεδόν τυφλές επιθέσεις που δεν οργανώνονται κεντρικά. Αυτού του είδους οι επιθέσεις μπορούν να γίνουν άμεσα και να μην ανιχνευτούν από τις μυστικές υπηρεσίες. Οι ηγέτες του Χαλιφάτου πιστεύουν ότι η νέα γενιά μαχητών, οι οποίοι προέρχονται από την Ευρώπη, μπορεί να φέρει εις πέρας τη θεϊκή αποστολή.

Αυτό που θα μετρήσει από εδώ και πέρα είναι αν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν την επιθετική τακτική τους και αν η Τουρκία θα εμείνει στην απόφασή της να «σκουπίσει» την περιοχή.

Μπορεί ο ISIS να έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του και το πολεμικό ηθικό του, αλλά όπως σημειώνει και ένας άλλος αναλυτής στον Guardian, διαθέτει πολύ έξυπνο προσωπικό. Μπορεί προσωρινά να κατεβάζουν τα όπλα, αλλά το κάνουν μόνο για να ανασυνταχθούν. Πολύ σύντομα αναμένεται να επιστρέψουν στα πεδία της μάχης.