Ο,τι απέμεινε από το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιμπραήμ Ραϊσί | Stringer/ West Asia News Agency via REUTERS
Επικαιρότητα

Ιρανοί στα social media: «Ποιος άλλος έχει σειρά για ελικόπτερο;…»

Πάρτι στο web για τον θάνατο του Ραϊσί: προτού καν ανακοινωθεί επισήμως ότι το Νο2 της ιρανικής νομενκλατούρας σκοτώθηκε στο δυστύχημα, την ίδια ώρα που το κράτος καλούσε τον λαό να προσευχηθεί, κάποιοι χρήστες ξεσπάθωσαν από οργή και μίσος
Protagon Team

«Στη γενέτειρα της Μάσα Αμινί [σ.σ.: της Κούρδισσας που εδάρη μέχρι θανάτου σε αστυνομικό τμήμα της Τεχεράνης επειδή φορούσε… στραβά τη μαντήλα της] πολύχρωμα πυροτεχνήματα φώτισαν τον κεντρικό δρόμο όπου είχαν βγει τα τροχοφόρα και κορνάριζαν. Το ίδιο συνέβη και αλλού, ακόμη και στην Τεχεράνη, πίσω από δύο λευκά κτίρια, ενώ μια γυναίκα έλεγε: ‘‘Ας ελπίσουμε ότι η είδηση ​​για τον θάνατό του αληθεύει’’. Πολλοί Ιρανοί και πολλές Ιρανές ήλπιζαν ότι, τελικά, ο Ραϊσί σκοτώθηκε στο δυστύχημα με το ελικόπτερο». Ετσι ξεκίνησε το κείμενό της η ρεπόρτερ της Corriere della Sera που βούτηξε στα social media με σκοπό να αλιεύσει σχόλια χρηστών, Ιρανών πρωτίστως, προτού ανακοινωθεί επισήμως ο θάνατος του προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Βέβαια ο κόσμος που σχολιάζει στα social media, όπου και αν ζει, έχει αναπτύξει την έξη να βρίζει και να χυδαιολογεί, ατιμωρητί κατά κανόνα, ωστόσο οι πανηγυρισμοί για έναν πιθανό θάνατο, έστω και δικτάτορα, ξενίζουν. Η ιταλίδα ρεπόρτερ, πάντως, έβγαλε το συμπέρασμα ότι «το χάσμα μεταξύ του καθεστώτος και του λαού είναι τόσο βαθύ και αγεφύρωτο, που η εικόνα της χώρας μοιάζει σχεδόν εφιαλτική». Και έδωσε την πληροφορία ότι οι επίσημοι λογαριασμοί του ιρανικού κράτους στα social media καλούσαν τον κόσμο σε προσευχή.

«Ζητούσαν την προσευχή του λαού, ενώ οι Ιρανοί και οι Ιρανές γιόρταζαν. Ανέβαζαν στα social media κινούμενα gif με φλεγόμενα ελικόπτερα και απευθυνόμενα στον Αλί Χαμενεΐ, στον ‘‘ανώτατο ηγέτη’’, έκαναν σχόλια σαν και αυτό: ‘‘Συγγνώμη, αγιατολάχ, εσείς πότε σκέφτεστε να πάρετε το επόμενο ελικόπτερο;’’ Η αυστηρότητα του καθεστώτος συντρίβεται από την ειρωνεία των ανθρώπων, οι οποίοι σε chat και στα social media πανηγυρίζουν τον πιθανό θάνατο του Νο2 της δικτατορίας, λες και αυτή είναι η καλύτερη είδηση ​​των τελευταίων ετών. ‘‘Ας βάλουν κάποιαν άλλη ανεγκέφαλη μαριονέτα στη θέση του, δεν με νοιάζει. Με νοιάζει που ο χασάπης του 1988 μπήκε στο χώμα και αυτός, εκεί όπου έστειλε χιλιάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου του θείου μου’’ είπε ο Μοχάμεντ που ζει στην Τεχεράνη και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του».


Συνεχίζοντας την ανθολόγηση ιοβόλων τσιτάτων χρηστών του web, η ιταλίδα δημοσιογράφος έγραψε ότι αυτός ο Μοχάμεντ σχολίασε ως εξής τα αποσπάσματα από το Κοράνι που η ιρανική τηλεόραση έπαιζε την περασμένη Κυριακή καθ’ όλο το 24ωρο: «Εγώ και ο φίλος μου ο Αλι σημειώσαμε μερικούς στίχους για να τους κάνουμε τραγούδι ραπ»… Ετσι κατάλαβε η ρεπόρτερ ότι «το μίσος προς τους ανθρώπους της δικτατορίας είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη και η πιθανότητα ενός θανάτου δεν σταματάει τον χλευασμό και την περιφρόνηση». Και αμέσως ανέφερε τι της είπε μια «δασκάλα από την Τεχεράνη» για τον Ραϊσί: «Ηταν χασάπης, με ελάχιστη μόρφωση. Εμαθε να σκοτώνει ανελέητα, να κάνει ό,τι θέλουν οι αγιατολάχ, χωρίς να έχει γνώμη ο  ίδιος, χωρίς καν να σκέφτεται…».

H ιταλίδα ρεπόρτερ έγραψε ότι η προαναφερθείσα «δασκάλα από την Τεχεράνη» διέκοψε ξαφνικά το chat με το Μιλάνο για να βγει στους δρόμους, ώστε να δει τι γίνεται στις πλατείες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ανησυχούντες οπαδοί του καθεστώτος. «Βγήκε χωρίς τη μαντήλα της, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να συλληφθεί και να φυλακιστεί ή να τη σκοτώσουν». Και, τελειώνοντας το κείμενό της, ανέφερε και τι δήλωσε στο web ένας Κούρδος ονόματι Νιλοφάρ: «Αυτοί οι γέροι είναι αδιόρθωτοι. Επνιξαν τους γονείς μας και προσπαθούν να πνίξουν και εμάς, να μας σκοτώσουν. Σκότωσαν χιλιάδες αγόρια και βίασαν κορίτσια. Το τέλος τους δεν θα αργήσει. Εμείς τους θέλουμε όλους αυτούς νεκρούς».