Εδώ και χρόνια οι Φρουροί της Επανάστασης επιχειρούν στα Στενά του Ορμούζ. | EPA/NASA'S OCEAN COLOR WEB/NORMAN KURING
Επικαιρότητα

Ιρανοί κατέλαβαν πλοίο που σχετίζεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ

Οι ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβαν εμπορικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπλεε εντός του Κόλπου του Ομάν και μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA. Σκληρή απάντηση από το Ισραήλ
Protagon Team

Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβαν το Σάββατο ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ενα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις» κατά τη διάρκεια «επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στα Στενά του Ορμούζ», μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο «φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρεία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ» και «κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα» του Ιράν.

Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Βίντεο του Associated Press δείχνει κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο σε πλοίο.

Το υλικό, το οποίο το Associated Press δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει, δείχνει την επίθεση που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τη βρετανική στρατιωτική ναυτιλιακή υπηρεσία (UKMTO) και αναφέρει το σκάφος ως «καταληφθέν από τις περιφερειακές αρχές» στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Φουτζάιρα των Εμιράτων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε αυτό, οι κομάντος κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου.

Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτό, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, μετά την κατάληψη του πλοίου.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κατς. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις στο Ιράν».

Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε ο ισραηλινός στρατός καθώς η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς.

«Ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από μια νέα ιρανική επίθεση. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση για την κατάληψη του πλοίου.

Εικοσι πέντε μέλη πληρώματος

Είκοσι πέντε μέλη πληρώματος επιβαίνουν στο πλοίο που κατέλαβε το Ιράν, όπως ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία MSC.

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

H στιγμή που πέφτει το σχοινί από το ελικόπτερο για να κατέβουν στο MSC Aries τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. – Video obtained by Reuters/via REUTERS

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης του πλοίου που κατελήφθη, ανακοίνωσε η διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία Zodiac Maritime «Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης».

Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Νωρίτερα, οι εταιρίες ναυτιλιακής ασφάλειας Maritime Trade Operations και Ambrey είχαν αναφέρει ότι πλοίο κατελήφθη και κατασχέθηκε από «περιφερειακές Αρχές» στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν.