Εικόνες χάους εκτυλίσσονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Ιράν, με πλήθη διαδηλωτών να κατακλύζουν τους δρόμους, λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει απροειδοποίητα στην αύξηση της τιμής της βενζίνης, ενώ την ίδια στιγμή περιόρισε την κατανάλωση βενζίνης στα 60 λίτρα ανά όχημα τον μήνα έναντι 250 λίτρων προηγουμένως.
Οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 50% και από 10.000 πήγαν στα 15.000 ριάλ (0,12 ευρώ) ανά λίτρο.
Κάθε λίτρο πάνω από το όριο των 60 τον μήνα θα κοστίζει 60.000 ριάλ (μισό ευρώ).
Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι η απόφαση έχει σκοπό να βάλει χρήματα στις τσέπες των πολιτών και ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για επιδόματα προς τις φτωχές οικογένειες, αλλά δεν έπεισε τους Ιρανούς, που αντέδρασαν κατεβαίνοντας στους δρόμους και προκαλώντας καταστροφές.
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα μεγάλο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ κατά τις κινητοποιήσεις προκλήθηκαν πολλές ακόμη καταστροφές.
Χιλιάδες αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις και κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
Σύμφωνα με κάποια διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Ιράν έθεσε εκτός λειτουργίας το ίντερνετ, προκειμένου να μην μπορούν να οργανώνονται οι διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν όσοι διαμαρτύρονται για τις τιμές της βενζίνης «καταστρέφουν δημόσια περιουσία», καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο το Ιράν.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτηση και έχουν ανεχθεί τις διαδηλώσεις. Αλλά, καθώς η ηρεμία και η ασφάλεια του λαού είναι προτεραιότητά μας , θα πράξουν το καθήκον τους και θα αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν οι επιθέσεις κατά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας συνεχισθούν», προειδοποίησε ο υπουργός.
Μεταξύ άλλων ευφάνταστων κινητοποιήσεων για τις αυξήσεις στα καύσιμα, οι οδηγοί χθες έσβησαν τα αυτοκίνητά τους στις εθνικές οδούς για να μπλοκάρουν το οδικό δίκτυο.
Η οικονομία της χώρας είναι σε δεινή κατάσταση μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ το 2018.
Ο πληθωρισμός είναι στο 40% και αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% φέτος.
Τα 80 εκατ. κατοίκων του Ιράν καταναλώνουν περί τα 90 εκατ. λίτρα φθηνού πετρελαίου ημερησίως.