194
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη εναντίον του Ιράν για την κράτηση του Αχμεντρεζά Τζαλαλί | Anders Wiklund/TT News Agency/via REUTERS

Ιράν: Πλησιάζει η εκτέλεση του ιρανοσουηδού επιστήμονα – έκκληση της συζύγου του στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 10:56
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη εναντίον του Ιράν για την κράτηση του Αχμεντρεζά Τζαλαλί
|Anders Wiklund/TT News Agency/via REUTERS

Ιράν: Πλησιάζει η εκτέλεση του ιρανοσουηδού επιστήμονα – έκκληση της συζύγου του στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 10:56

Η σύζυγος του ιρανοσουηδού γιατρού και ερευνητή, Αχμεντρεζά Τζαλαλί, που κατηγορείται για κατασκοπεία και απειλείται με εκτέλεση στο Ιράν, απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ενεργήσει προκειμένου να απελευθερωθεί ο σύζυγός της.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πανεπιστημιακός θα μπορούσε να απαγχονιστεί άμεσα, ενώ ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εκτελεστεί η θανατική καταδίκη του. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Βίντα Μεχράνια, ο ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να εξετάσει την αναστολή της ποινής.

«Ελπίζω πως η ΕΕ μπορεί στ’ αλήθεια να ενεργήσει με αποφασιστικό τρόπο για να ξαναφέρει τον Αχμεντρεζά πίσω στο σπίτι», δήλωσε στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Η ΕΕ δεν πρέπει «να επιτρέψει ένας αθώος άνθρωπος να σκοτωθεί με τόσο απάνθρωπο τρόπο», πρόσθεσε.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καλέσει την Τρίτη την Τεχεράνη να αναστείλει την εκτέλεση, και είχε απαιτήσει την ανάκληση της καταδίκης του.

Ο Αχμαντρεζά Τζαλαλί, που διέμενε στη Στοκχόλμη όπου εργαζόταν για το Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, συνελήφθη στη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράν το 2016 και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2017 κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Η Σουηδία και οι υποστηρικτές του απέρριψαν τις κατηγορίες. Τον Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, η Στοκχόλμη τού χορήγησε τη σουηδική υπηκοότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...