Ο Τζαβάντ Ζαρίφ σε παλιότερη φωτογραφία, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ιράν | EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT
Επικαιρότητα

Ιράν: Παραιτήθηκε ο νέος αντιπρόεδρος – απογοητευμένος από τον Πεζεσκιάν

Ο μετριοπαθής Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, έμεινε μόλις 11 ημέρες στη θέση του και την Κυριακή, σε ανάρτησή του, εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή δεν κατάφερε να διορίσει υπουργούς αυτούς που είχε προτείνει η αρμόδια επιτροπή, «ούτε γυναίκες, νέους ή μειονότητες», όπως είχε υποσχεθεί. Με αυτό το υπουργικό συμβούλιο, δεν υπάρχει ελπίδα για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν οι αναλυτές
Protagon Team

Ο μετριοπαθής αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, παραιτήθηκε, εγκαταλείποντας το υπουργικό συμβούλιο του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, μόλις 11 ημέρες μετά τον διορισμό του.

Ο Ζαρίφ, υπουργός εξωτερικών από το 2013 έως το ‘21 στην κυβέρνηση του Χασάν Ρουχανί, αποκάλυψε ότι από τους 19 υπουργούς που διορίστηκαν, μόνο τρεις ήταν πρώτες επιλογές της επιτροπής που ήταν υπεύθυνη να προτείνει υποψηφίους.

Πρόσθεσε ότι 10 από τους προτεινόμενους υπουργούς δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική λίστα.

Ο Ζαρίφ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διαδικασία, εκφράζοντας το παράπονο ότι δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τις γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων των επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών υποψηφίων ή να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του να συμπεριλάβει γυναίκες, νέους και μειονότητες στο υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της εργασίας μου και ντρέπομαι που δεν μπόρεσα να υλοποιήσω τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων των επιτροπών και τη συμπερίληψη των γυναικών, της νεολαίας και των εθνοτικών ομάδων, όπως είχα υποσχεθεί», έγραψε ο Ζαρίφ.

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου, η αποχώρηση του Ζαρίφ είναι η δεύτερη κρίση για τον Πεζεσκιάν, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ ήταν το δεξί χέρι του Πεζεσκιάν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές και, λόγω της δημοτικότητάς του, θεωρείται πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νίκη του.

Μετά τις εκλογές, ο Ζαρίφ και μια ομάδα ειδικών συνέταξαν έναν κατάλογο υποψηφίων για κυβερνητικές θέσεις, οι οποίοι θα εφάρμοζαν τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ο νέος προέδρος.

Ομως, ο Πεζεσκιάν παρουσίασε την Κυριακή έναν διαφορετικό κατάλογο με τα μέλη της κυβέρνησής του, για την οποία παρατηρητές πιστεύουν ότι δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια και τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι σκληροπυρηνικοί υπερσυντηρητικοί μουλάδες επέβαλαν στον Πεζεσκιάν κάποιους από τους υπουργούς.

Ο Ζαρίφ ήταν επίσης μια από τις προσωπικότητες-κλειδιά για τον Πεζεσκιάν, όσον αφορά την εφαρμογή της νέας γραμμής του στην εξωτερική πολιτική.

Ως επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατάφερε να συνάψει το 2015 τη διεθνή συμφωνία με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν .

Μαζί μ’ αυτόν και μια νέα ομάδα διπλωματών, ο Πεζεσκιάν ήλπιζε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, ώστε να καταστεί δυνατό να αρθούν οι κυρώσεις που παραλύουν την ιρανική οικονομία.