Η νεαρή που βρίσκεται σε κώμα σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τεχεράνης – Κούρδισσα και αυτή, όπως η Μάσα Αμινί | web
Επικαιρότητα

Ιράν: Νέο περιστατικό τύπου Μάσα Αμινί στην Τεχεράνη;

Κούρδισσα μαθήτρια ενδέχεται να ξυλοκοπήθηκε στο μετρό από «αστυνομικούς της ηθικής» επειδή δεν φορούσε μαντήλα. Το παιδί βρίσκεται σε κώμα σε φρουρούμενο νοσοκομείο, ενώ συνελήφθη η μητέρα του
Protagon Team

Eναν χρόνο μετά τον θάνατο της Μάσα Αμινί, της 22χρονης Κούρδισσας που πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό της στα κρατητήρια της ιρανικής «αστυνομίας ηθικής», υπάρχει επανάληψη της ίδιας ιστορίας ισλαμιστικής τρέλας. Η Corriere della Sera με δύο ρεπορτάζ της (εδώ και εδώ) προέβαλε την είδηση.

«Tην Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στην Τεχεράνη, η 16χρονη Αρμίτα  Γκεραβάντ πήγαινε στο σχολείο της. Oπως κάθε πρωί, η συνάντηση με τους συμμαθητές είναι στη στάση Shohada. Συνάντησε τις συμμαθήτριές της στη στάση του μετρό. Ολων τα κεφάλια ήταν ακάλυπτα. Τα κορίτσια μπήκαν στο τρένο. Δεν ξέρουμε τι συνέβη εκεί μέσα. Ομως λίγη ώρα αργότερα οι φίλες της τράβηξαν τη νεαρή Κούρδισσα έξω και την ξάπλωσαν κάτω. Οι πληροφορίες λένε ότι συναπαντήθηκε με άνδρες της ‘‘αστυνομίας ηθικής’’, οι οποίοι της επετέθησαν. Τώρα το κορίτσι βρίσκεται σε κώμα. Το έγκλημά της; Δεν φορούσε τη μαντήλα…»

Η Αρμίτα νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι πληροφορίες τις οποίες εμπιστεύθηκε η Corriere προέρχονται από κύκλους της ιρανικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτές, το νοσηλευτήριο περικυκλώθηκε από μυστικούς πράκτορες, επειδή το καθεστώς των μουλάδων φοβάται νέες διαμαρτυρίες. Αλλοι λένε ότι το κορίτσι είναι ήδη νεκρό.

Οι συμμαθητές της ανακρίθηκαν επί εξάωρο και αφέθησαν ελεύθεροι, τους απαγορεύεται όμως να πουν την αλήθεια για το συμβάν. «Από τα social media προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η Αρμίτα. Φαίνεται ότι αγαπά τη ζωγραφική και το ταεκβοντό, άθλημα στο οποίο είναι πρωταθλήτρια. Το όνομά της συνδέεται πλέον με της Μάσα Αμινί, αλλά και με τα ονόματα όλων των άλλων νεαρών γυναικών του Ιράν που σκοτώθηκαν ενώ ονειρεύονταν ειρηνικά την ελευθερία».

Αν και το ιταλικό μέσο μετέδωσε ότι οι γονείς της μαθήτριας επαναλαμβάνουν το τροπάρι του καθεστώτος, ότι η Αρμίτα λιποθύμησε στο μετρό και χτύπησε στο κεφάλι της και ότι το περιστατικό ήταν ατύχημα που μπορεί να εξελιχθεί σε δυστύχημα, τα νεότερα στοιχεία από την Τεχεράνη άλλα δείχνουν.

Το ιρανικό κράτος δεν είναι ικανοποιημένο με τη στάση των γονέων, ιδίως επειδή η μητέρα του κοριτσιού διαμαρτύρεται. «Γιατί δεν με αφήνετε να την επισκεφθώ; Τι φοβάστε; Γιατί το νοσοκομείο είναι κατειλημμένο από δυνάμεις ασφαλείας;» φέρεται ότι φώναζε η μάνα στους χωροφύλακες… και συνελήφθη. Οι επόμενες ημέρες θα φωτίσουν την υπόθεση.