Ενα «ματωμένο» χέρι αγγίζει την ιρανική σημαία σε διαδήλωση Ιρανών στο Σαντιάγκο της Χιλής | REUTERS/Ivan Alvarado
Επικαιρότητα

Ιράν: Νέα καταδίκη σε θάνατο για διαδηλωτή

Στην Τεχεράνη έχουν ξεκινήσει οι δημόσιες δίκες για τους χιλιάδες συλληφθέντες στις διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που συγκλονίζουν με αμείωτη ένταση τη χώρα από τον Σεπτέμβριο, μετά τη δολοφονία της 23χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών
Protagon Team

Και δεύτερο διαδηλωτή καταδίκασαν σε θάνατο οι ιρανικές δικαστικές αρχές, δύο ημέρες μετά την πρώτη καταδίκη στην εσχάτη των ποινών που επιβλήθηκε σε σχέση με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή «τρομοκρατούσε ανθρώπους στον δρόμο χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό όπλο, πυρπόλησε τη μοτοσικλέτα ενός πολίτη και επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν άνθρωπο και τον τραυμάτισε», όπως έγραψε η ενημερωτική ιστοσελίδα Mizan, η οποία συνδέεται με τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «ο κατηγορούμενος είναι εχθρός του Θεού επειδή χρησιμοποίησε αιχμηρά όπλα».

Η Mizan ανέφερε ότι ο καταδικασθείς μπορεί να ασκήσει έφεση.

Την Κυριακή, οι ιρανικές δικαστικές αρχές επέβαλαν την πρώτη θανατική ποινή εναντίον διαδηλωτή από τότε που ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε πέντε άλλους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως 10 χρόνια.

Οι δικαστικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής απαγγείλει κατηγορίες κατά 1.400 περίπου διαδηλωτών και έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν δημόσιες δίκες.

Σύμφωνα με πηγές ΜΚΟ, οι συλληφθέντες από τις διαδηλώσεις πλησιάζουν τους 15.000.

Η καταστολή των δυναμικών διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά βίαιη, με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 50 ανήλικοι, ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 40 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι διαδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία από την αστυνομία ηθών της 23χρονης Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, και να είχαν ως αίτημα τη χαλάρωση των σκληρών θρησκευτικών κανόνων στη χώρα, όμως γρήγορα μετεξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια.