Η Ιρανή σκακίστρια Σάρα Χαντίμ αλ-Σαρία χωρίς μαντήλα: είδηση | Τwitter
Επικαιρότητα

Ιράν: Ματ στους μουλάδες από 25χρονη σκακίστρια

Πρωταθλήτρια της ιρανικής ομάδας σκακιού εμφανίστηκε σε διεθνές μίτινγκ χωρίς μαντήλα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Δυτικών media
Protagon Team

Μια καθ΄όλα φυσιολογική φωτογραφία νεαρής γυναίκας κυκλοφορεί στo Twitter. Τη δείχνει ντυμένη με μια απλή σκουρόχρωμη μπλούζα μπροστά σε μια σκακιέρα σε αίθουσα αγώνων. Χαμογελά σεμνά. Τίποτε το ιδιαίτερο, δηλαδή. Και όμως. Τα διεθνή Μέσα έδωσαν βάση σε αυτό το μπανάλ καρέ επειδή απεικονίζει την ιρανή σκακίστρια Σάρα Χαντίμ αλ-Σαρία, 25 ετών.

Τι άλλο εκτός από ματ κάνει αυτό το κορίτσι και προσέλκυσε τους προβολείς των media; «Αμφισβητεί την ιρανική δικτατορία με βασιλιάδες, άλογα, πύργους και βασίλισσες», έγραψε η Corriere della Sera. Ε, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, λογικό είναι να μην είναι του γούστου των μουλάδων.

«Βλέπουμε ιστορική εικόνα! Η Χαντίμ είναι πρωταθλήτρια της ομάδας σκακιού του Ιράν, και στο Αλμάτι του Καζακστάν αποφάσισε να παίξει χωρίς πέπλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι άλλη μια θαρραλέα γυναίκα που αντιτίθεται δημόσια στο θεοκρατικό καθεστώς του Χαμενεΐ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την καριέρα της. Το είχε ήδη δοκιμάσει πριν από δύο χρόνια. Τότε, η άρνησή της να φορέσει μαντήλα τής είχε στοιχίσει αποκλεισμούς από αγώνες, ανακρίσεις και απειλές. Ωστόσο, συνέχισε».

Συνέχισε επειδή «αυτή η φορά είναι διαφορετική», όπως γράφει στο Twitter. «Και πώς να μην είναι» λέει η Σορέχ Μπαγιάτ, 35 ετών, διάσημη ιρανή διαιτητής σκακιού και πλέον μόνιμη κάτοικος Βρετανίας. «Το 2020 έκανα το ίδιο, όμως τότε δεν υπήρχε ακόμα το κίνημα των γυναικών για ζωή και ελευθερία. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών, μια φωτογραφία μου με τη μαντήλα πεσμένη στους ώμους μου εξόργισε το καθεστώς. Με απείλησαν και με διέταξαν να τη φορέσω σωστά. Την επόμενη μέρα την έβγαλα και δεν μπόρεσα να ξαναγυρίσω στην πατρίδα μου».

Η Μπαγιάτ γνωρίζει από πρώτο χέρι τη βαρύτητα που έχουν ορισμένες αποφάσεις και αναγνωρίζει το θάρρος της Σάρας. «Το μη καλυπτόμενο κεφάλι της είναι δήλωση προς τον κόσμο». Ανάμεσα σε όλες τις ιστορίες ατρόμητων ιρανών αθλητριών, η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή της Ελνάζ Ρεκαμπί, της πρωταθλήτριας αναρρίχησης, που παρουσιάστηκε στη Σεούλ χωρίς μαντήλα και η οποία υπέστη σοβαρά αντίποινα όταν επέστρεψε στην Τεχεράνη.