Ο Κασέμ Σουλεϊμανί σε καρέ του 2019 – σήμερα τα σχολικά βιβλία τον παρουσιάζουν σαν υπέρμαχο της ειρήνης και κήρυκα της αντίστασης στη Μέση Ανατολή  | EPA/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE
Επικαιρότητα

Ιράν: «Μασάζ» στα παιδιά με τον μύθο του Σουλεϊμανί

Η ισλαμική θεοκρατία παρουσιάζει στα σχολικά βιβλία τον από διετίας σκοτωμένο από τους Αμερικανούς στρατηγό σαν αθώα περιστερά – ο κεντρικός ήρωας «θείος Κασέμ» προστατεύει τα πιτσιρίκια αλλά και τα νουθετεί  να… αντιστέκονται παντού στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

-Στην επέτειο των δύο ετών από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί –η οποία είχε γίνει με αμερικανικό drone στις 3 Ιανουαρίου 2020 στη Βαγδάτη–, το καθεστώς της Τεχεράνης αποθεώνει τον ήρωα της λεγόμενης «ισλαμικής επανάστασης» φιλοτεχνώντας του ένα ηρωικό, φυσικά, όσο και τρυφερό πορτρέτο.

Πέρσι τέτοια εποχή η έγνοια των μουλάδων ήταν να προβληθεί γενικώς το ποιόν του Σουλεϊμανί, ότι δηλαδή υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της ιρανικής νομενκλατούρας, μάλιστα με δάφνες στα πεδία των κανονικών μαχών. Είναι, εξάλλου, σε όλον τον κόσμο γνωστό ότι η στήριξη που παρέσχε στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο συριακό έδαφος ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου και την ήττα των (σουνιτών) τζιχαντιστών. Εφέτος, όμως, η προπαγάνδα της Τεχεράνης είναι περισσότερο στοχευμένη, αφού προορίζεται για παιδάκια του Δημοτικού.

Εξώφυλλο σχολικού βιβλίου που έχει κεντρικό ήρωα τον Κασέμ Σουλεϊμανί (The Times)

Οι Times του Λονδίνου πρόβαλαν την είδηση ότι ο Σουλεϊμανί πρωταγωνιστεί σε σχολικά αναγνώσματα ως σιίτης πολεμιστής και, παράλληλα, ως προστάτης των παιδιών: «Για πλήθος Αράβων υπήρξε μάστιγα, αφού οι πολιτοφύλακές του σκορπούσαν τον φόβο, όμως στα εγκεκριμένα από το καθεστώς σχολικά βιβλία τώρα παρουσιάζεται σαν υπέρμαχος της ειρήνης» έγραψαν οι Βρετανοί.

Για «τουλάχιστον τρεις τίτλους» κυκλοφορούντων παιδικών βιβλίων είναι βέβαιοι οι συντάκτες των Times, και αναφέρουν ότι εκεί η φιγούρα του Σουλεϊμανί εμφανίζεται ως πατρική και στοργική: «Μαζεύει γύρω του τα παιδιά της Υεμένης, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ», για να τα βοηθήσει στην αντίσταση κατά των «δυνάμεων εισβολής». Αυτός είναι ο «θείος Κασέμ», ο ρόλος του οποίου στις σελίδες των παραπάνω βιβλίων είναι να προβάλλει «την αντίσταση στους εισβολείς σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Τεράστιο πανό στη Σαναά της Υεμένης εις μνήμην του Σουλεϊμανί, πέρσι τον Ιανουάριο (EPA/YAHYA ARHAB)

Οι Βρετανοί σχολίασαν ότι «αυτά όλα αυτά απέχουν πολύ από την αιματοβαμμένη καριέρα του Σουλεϊμανί, ο οποίος διηύθυνε σεχταριστικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ κατηγορήθηκε και για φρικαλεότητες και μαζικές δολοφονίες που βοήθησαν τον Ασαντ να κρατηθεί στην εξουσία». Θυμήθηκαν μάλιστα ότι όταν σκοτώθηκε ο ιρανός στρατηγός, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ξεστομίσει την εξής φράση: «Το αίμα των βρετανών στρατιωτικών έχει βάψει τα χέρια του».

Στη Βηρυτό, όπου δρουν ισχυρές φιλοϊρανικές οργανώσεις, στήθηκε ανδριάντας του Σουλεϊμανί σε κεντρική πλατεία (EPA/NABIL MOUNZER)

Οι Times δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ότι η κηδεία του ιρανού στρατηγού ήταν μεγαλοπρεπής: «Ετάφη ως μάρτυρας, με τη μεγαλύτερη νεκρώσιμη ακολουθία που είδε η Τεχεράνη μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1989, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Οι αναλυτές των ιρανικών πραγμάτων αποφαίνονται ότι με τα σχολικά εγχειρίδια οι μουλάδες προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδάκια τον φανατισμό ώστε να προκύψουν νέες γενιές Φρουρών της Επανάστασης. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σουλεϊμανί έγινε τόσο γρήγορα… μάθημα στα ιρανικά σχολεία.

Οι Βρετανοί έγραψαν επίσης ότι στο Ιράν υπάρχουν και εκείνοι οι πολίτες που διαφωνούν με την πολιτική των μουλάδων στο συγκεκριμένο θέμα, προβάλλοντας κοινωνικά αιτήματα: «Ο Ελάμ, που είναι δάσκαλος Δημοτικού στην Τεχεράνη, είπε ότι οι προτεραιότητες των απλών ανθρώπων είναι διαφορετικές. Χρειάζονται κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας και όχι έξοδα σαν αυτά που γίνονται, μας είπε. Ο ίδιος φρονεί ότι η προπαγάνδα της κρατικής τηλεόρασης για την περίπτωση του Σουλεϊμανί  είναι υπεραρκετή ώστε να καταστήσει πρότυπο τον Σουλεϊμανί στα πιτσιρίκια».