Ο Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη πρόεδρος στο Ιράν με την υπόσχεση μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είχαν προβλέψει ιρανοί αντιφρονούντες, προς το παρόν ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας.
Μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την αυστηρότητα της αστυνομίας ήθους, που ευθύνεται για τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, και να χαλαρώσει τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.
Η Αμινί υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί στα χέρια της αστυνομίας ήθους επειδή κατ’ αυτήν δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ. Η δολοφονία της προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν, επί μήνες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με χρήση βίας από τις Αρχές. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συνελήφθησαν και εκατοντάδες εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Ομως, σύμφωνα με τα περιστατικά που αναφέρει η Telegraph, συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που υποσχόταν ο Πεζεσκιάν προεκλογικά. Η αστυνομία ήθους συλλαμβάνει και κακομεταχειρίζεται άγρια γυναίκες και άνδρες επειδή, κατά τα δικά της πρότυπα, παραβαίνουν τον κανονισμό ενδυμασίας.
Η συγκεκριμένη παραστρατιωτική οργάνωση με μέλη σκληροπηρυνικούς οπαδούς των μουλάδων επιδεικνύει ιδιαίτερη σκληρότητα στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων ιρανικών πόλεων.
Η αστυνομία ήθους έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει έναν αυστηρότερο νόμο, που αναμένεται να επικυρώσει το ιρανικό Κοινοβούλιο, για την ενδυμασία των ανδρών.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν τα μέλη της να ξυλοκοπούν άνδρες επειδή φορούν βερμούδες σε συνθήκες καύσωνα. Ενα από αυτά δείχνει αστυνομικούς να δέρνουν και να βρίζουν έναν άνδρα στο μετρό της Τεχεράνης.
Ενας αξιωματούχος ακούγεται να λέει: «Αγελάδα, γαϊδούρι. Νομίζεις ότι αν φωνάζεις “γυναίκα, ζωή, ελευθερία” (σύνθημα των διαδηλωτών) μπορείς να κάνεις ό,τι σκ@τ@ θέλεις;», ενώ συνάδελφοί του τον χαστουκίζουν.
Ενα από τα άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρει ότι απαγορεύεται στους άνδρες να αφήνουν ακάλυπτο το δέρμα τους πάνω από τον αστράγαλο και κάτω από το στήθος. Ενα άλλο σημειώνει ότι όποιος εντοπιστεί να μην υπακούει στον νόμο, θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στις δικαστικές αρχές.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σχολεία, διοικητικά κέντρα, πάρκα και τουριστικά αξιοθέατα.
Οποιοι παραβούν τη νομοθεσία αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, ποινές όπως απαγόρευση εξόδου από το Ιράν και απαγόρευση χρήσης των social media από έξι μήνες έως δύο χρόνια.
Παράλληλα, στην πόλη Μασάντ η τοπική αστυνομία επιβάλλει ακόμη αυστηρότερους κανόνες στους άνδρες, απαγορεύοντας γραβάτες, παπιγιόν, στενά ή κοντά πουκάμισα, χρυσά κοσμήματα και άλλα «Δυτικά σύμβολα».
«Με έπιασαν από τον λαιμό»
Ο Μεϊσάμ, κάτοικος της Τεχεράνης, συνελήφθη από τη διαβόητη αστυνομία ήθους ενώ έκανε βόλτα με σορτς μια ζεστή μέρα στις αρχές του Αυγούστου.
«Είπα στη γυναίκα μου ότι πρέπει να πάω μια βόλτα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και ο κλιματισμός ήταν απενεργοποιημένος λόγω διακοπής ρεύματος» είπε ο ίδιος στην Telegraph.
«Είκοσι λεπτά αργότερα, ένα λευκό βαν σταμάτησε ξαφνικά κοντά μου» θυμάται. «Στην αρχή σκέφτηκα ότι μπορεί να παρατήρησαν μια γυναίκα χωρίς μαντίλα και σταμάτησαν για αυτήν.
«Αλλά μετά, τρεις άντρες πήδηξαν από το βαν και με ρώτησαν: «Πού νομίζεις ότι ζεις;» Ημουν μπερδεμένος και προσπαθούσα να καταλάβω τι συνέβαινε. Με έπιασαν από τον λαιμό και με έβαλαν στο πίσω μέρος του βαν. Είπαν ότι με πήγαιναν στην αστυνομία κοινωνικής ασφάλισης».
Μέσα στο βαν βρισκόταν ένας άλλος άνδρας και τρία κορίτσια, τα οποία είχαν συλληφθεί για την ένδυσή τους. «Τα κορίτσια έκλαιγαν και οι άνδρες ήταν σοκαρισμένοι» συνέχισε ο Μεϊσάμ την αφήγησή του. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα ήταν τόσο σκληροί μαζί μας επειδή φορούσαμε βερμούδα».
Ο 35χρονος μηχανικός λογισμικού δήλωσε ότι οι αστυνομικοί τούς είπαν «ταπεινωτικά πράγματα» μέσα στο φορτηγό πριν φτάσουν στο τμήμα. «Υπήρχαν λίγοι ακόμη άνδρες στον σταθμό, όλοι με σορτς, και τόσα πολλά κορίτσια» είπε.
Τελικά δεν παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Οι υπάλληλοι του τμήματος τους είπαν να υπογράψουν ένα έγγραφο με το οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα φορούσαν ξανά σορτς δημοσίως, ώστε να φύγουν χωρίς περαιτέρω ενέργειες.
Αντιθέτως, σε ορισμένες από τις γυναίκες δόθηκε ένα έγγραφο που έγραφε ότι θα σχηματιστεί δικογραφία και θα σταλούν στον εισαγγελέα.