Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, πέντε ημέρες μετά τη δολοφονία της Μάσα Αμινί και κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη μνήμη της, η ιρανική αστυνομία σκότωσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την 20χρονη Χαντίς Νατζαφί. Η μεγαλύτερη αδερφή της, η Αφσούν, η οποία δραπέτευσε από το Ιράν το περασμένο καλοκαίρι διότι αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 25 ετών περί υποκίνησης της εξέγερσης, είπε στην Corriere della Sera ότι συνεχίζει από το εξωτερικό τη μάχη για την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας και για την απονομή δικαιοσύνης.
«Οι αρχές καθυστέρησαν αρκετές ημέρες να μας δώσουν τη σορό της. Μας εμπόδισαν να κάνουμε την κηδεία και αρνήθηκαν ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια του θανάτου της. Η οικογένειά μου αρνήθηκε με τη σειρά της να υπογράψει δήλωση αποδοχής της θεωρίας τους ότι η Χαντίς απεβίωσε από φυσικά αίτια. Η οικογένειά μου και εγώ έχουμε απειληθεί και συλληφθεί πολλές φορές» είπε η Αφσούν.
Λίγες εβδομάδες αργότερα από εκείνο το φονικό περιστατικό, στις 15 Οκτωβρίου, σε άλλη διαδήλωση, η Μερσέντεχ Σανινκάρ, μητέρα 11χρονου κοριτσιού, χτυπήθηκε στο μάτι από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν που επιτέθηκαν στο πλήθος. Στο νοσοκομείο ετέθη υπό στενή παρακολούθηση ενώ ελάμβανε ανεπαρκή θεραπεία. Οταν έλαβε εξιτήριο συνέχισε τη διαμαρτυρία της και κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη πολλές φορές. Το σπίτι της όμως ερευνήθηκε και η οικογένειά της απειλήθηκε.
Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν τον Μάρτιο του 2023 και να αναζητήσει θεραπεία στο εξωτερικό επειδή κινδύνευε το μάτι της. Σήμερα συνεχίζει τον ακτιβισμό της υπέρ των γυναικών του Ιράν. Δήλωσε η Μερσέντεχ: «Η κατάσταση στο Ιράν είναι πολύ χειρότερη από ό,τι μπορούμε εμείς να περιγράψουμε. Αυτό το εγκληματικό καθεστώς βιάζει, βασανίζει, σκοτώνει γυναίκες, οι οποίες ζητούν μόνο να είναι ελεύθερες. Πρόκειται περί τραγωδίας που κράτησε 44 ολόκληρα χρόνια, όμως τώρα, μετά τη θυσία της Μάσα, βρήκαμε φωνή και ζητάμε ελευθερία και ισότητα των φύλων στο όνομα όλων των γυναικών του Ιράν και όλου του κόσμου».
Η Αφσούν Νατζαφί και η Μερσέντεχ Σανινκάρ μετέβησαν στο Στρασβούργο και παρέλαβαν από τα χέρια της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, το Βραβείο Ζαχάροφ του 2023. Εφέτος βραβεύτηκαν η Μάσα Αμινί μετά θάνατον και το ιρανικό κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Η Νατζαφί είπε στο Στρασβούργο: «H δολοφονία της Μάσα δρομολόγησε μια επανάσταση επειδή άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι κτηνώδες και εγκληματικό καθεστώς. Τώρα οι γυναίκες του Ιράν συνειδητοποιούν ακόμη περισσότερο ότι πρέπει να αγωνιστούν για την ελευθερία τους.
»Και κάτι ακόμη, παρακαλώ. Μεταχειριστείτε τους ιρανούς ηγέτες όπως εκείνοι συμπεριφέρονται σε εμάς. Απαγορέψτε τους να επισκέπτονται τις χώρες σας. Μην τους συναντάτε. Αποτρέψτε τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Οι Φρουροί της Επανάστασης πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ακούστε και αυτό: υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά ισλαμιστών ηγετών και φίλων του καθεστώτος τα οποία σπουδάζουν στη Δύση και την περνάνε φίνα κάνοντας dolce vita. Ε, λοιπόν, διώξτε τα!»