Το Ιράν απέρριψε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι drone που εξαπολύθηκε από τα δικά του εδάφη έπληξε δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών στον Ινδικό Ωκεανό.
Το Πεντάγωνο δήλωσε το Σάββατο ότι το σκάφος «Chem Pluto», υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο ανήκει σε ιαπωνική εταιρία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρία, επλήγη σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ινδίας.
«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες κατηγορίες απορρίπτονται ως αβάσιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, προσθέτοντας ότι αντ’ αυτού θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες στις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Το χημικό δεξαμενόπλοιο επλήγη το Σάββατο σε θαλάσσια περιοχή 370 χιλιόμετρα ανοικτά της Ινδίας από «drone εφόδου μιας κατεύθυνσης» σταλμένο «από το Ιράν», ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η επίθεση, που έγινε στις 10:00 τοπική ώρα, δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε κατασβέστηκε, πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Ο αμερικανικός στρατός «παραμένει σε επικοινωνία με το πλοίο καθώς συνεχίζει την πορεία του προς προορισμό στην Ινδία».
Δεν βρισκόταν κανένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην περιοχή όπου έπλεε το δεξαμενόπλοιο και δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.
Οι αρχές της Ινδίας ανέφεραν πως κινητοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση για βοήθεια.
Στρατιωτικό «αεροσκάφος εστάλη στην περιοχή», όπου διαπίστωσε ότι το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν «ασφαλή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του ινδικού πολεμικού ναυτικού.
«Πολεμικό πλοίο του ινδικού πολεμικού ναυτικού εστάλη επίσης επιτόπου για να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια», πρόσθεσε.
Το συμβάν καταγράφεται με φόντο το κύμα επιθέσεων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης με drones και πυραύλους, που απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ροή του διεθνούς εμπορίου. Οι Χούτι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι κυριότερες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών ανέστειλαν τις διελεύσεις από το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, που χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική.
Οι αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και το μεγαλύτερο μέρος του βορρά, θεωρείται πως αποτελούν μέρος του «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στον οποίο ανήκουν επίσης και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς ή η λιβανική Χεζμπολάχ.