Η «κατάσκοπος» Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ πριν από τη σύλληψή της στο Ιράν | EPA/Australian Department of Foreign Affairs and Trade
Επικαιρότητα

Ιράν: Αυστραλή καθηγήτρια, σκλάβα των Φρουρών της Επανάστασης

Η ακαδημαϊκός Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ καταδικάστηκε από ιρανικό δικαστήριο σε δεκαετή φυλάκιση για κατασκοπεία και ρίχτηκε στο κελί της απομόνωσης. Τώρα, το θεοκρατικό καθεστώς τής προτείνει να γίνει πράκτοράς του, ωστόσο εκείνη ανθίσταται καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης και τον εκβιασμό
Protagon Team

Μία αυστραλοβρετανή ακαδημαϊκός που κρατείται σε φυλακή του Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας -την οποία η ίδια αρνείται- δεν αποδέχθηκε την πρόταση των Ιρανών να γίνει κατάσκοπος για λογαριασμό τους.

Οπως αποκαλύπτει σε επιστολή της που έστειλε από τη φυλακή, η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ υποστηρίζει πως αν δεχόταν την πρόταση θα εξέτιε ποινή φυλάκισης 13 μηνών και όχι 10 ετών, όπως ήταν η αρχική της καταδίκη.

Η καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, τον Σεπτέμβριο του 2018, έπειτα από καταγγελία για «ύποπτη συμπεριφορά» από ιρανό συνάδελφό της και από κάποιον που της έδωσε συνέντευξη για την έρευνά της. Η Μουρ-Γκίλμπερτ βρισκόταν στη χώρα για να συμμετάσχει σε ακαδημαϊκό συνέδριο και ήταν έτοιμη να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Συνελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, πέρασε από δίκη μερικούς μήνες αργότερα και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια. Κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Εβίν, στην Τεχεράνη. Η ίδια και η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνούνται την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η ακαδημαϊκός έχει γράψει μία σειρά από επιστολές προς τις ιρανικές αρχές, στις οποίες λέει ότι η σύλληψη και φυλάκισή της έγιναν για πολιτικούς λόγους, τονίζει ότι η σωματική και πνευματική της υγεία είναι πολύ εύθραυστες, και ότι μόνο μέσα σε έναν μήνα έχει μεταφερθεί δύο φορές σε νοσοκομείο εκτός φυλακής και άλλες έξι στο νοσηλευτήριο της φυλακής.

Λέει επίσης ότι της αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με την οικογένειά της, ότι δεν παίρνει τα φάρμακα που πρέπει και ότι δεν έχει χρήματα για να αγοράσει φαγητό, καθώς δεν πρέπει να τρώει αυτά που της δίνουν, επειδή είναι αλλεργική.

Τις επιστολές αυτές έχει διαβάσει η Guardian και αναδημοσιεύει αποσπάσματα.

Σε άλλη επιστολή προς τον «υπεύθυνο για την υπόθεσή της», αναφέρει: «Σας παρακαλώ, δεχτείτε αυτό το γράμμα ως την επίσημη και οριστική απόρριψη της πρότασής σας να συνεργαστώ με το τμήμα συλλογής πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης. Υπό καμία συνθήκη δεν θα πειστώ να αλλάξω την απόφασή μου.

»Δεν είμαι κατάσκοπος. Δεν ήμουν ποτέ και δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να εργαστώ για υπηρεσία κατασκοπείας σε καμία χώρα. Οταν φύγω από το Ιράν, θέλω να είμαι μία ελεύθερη γυναίκα και να ζήσω μία ελεύθερη ζωή, όχι στη σκιά εκβιασμών και απειλών».

Οι επιστολές της έχουν ημερομηνίες από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Σε αυτές αναφέρει ότι πέρασε μήνες στην απομόνωση, σε ένα κελί 2×3, όπου τα φώτα ήταν αναμμένα όλο το 24ωρο και όταν τη μετέφεραν της έδεναν τα μάτια.

Η Μουρ-Γκίλμπερτ ζητεί να μεταφερθεί από την απομόνωση στο τμήμα της φυλακής με τις υπόλοιπες κρατούμενες, σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, μετά και την απόρριψη της έφεσής της.

«Εχω σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, δεν μπορώ πια να αντέξω την πίεση του να μένω σε μία τρομερά περιοριστική πτέρυγα. Η κατάστασή μου είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς μου απαγορεύονται τα τηλεφωνήματα με την οικογένειά μου. Δεν μπορώ να τους μιλήσω. Είναι πραγματικά απάνθρωπο.

»Είμαι αθώα και έχω φυλακιστεί για ένα έγκλημα που δεν έχω διαπράξει και για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία.

»Είναι κατάφωρη αδικία αλλά δυστυχώς, δεν εκπλήσσομαι. Από την αρχή της σύλληψής μου ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ψεύτικες οι κατηγορίες.

»Είμαι τελείως μόνη στο Ιράν. Δεν έχω φίλους ή οικογένεια εδώ, αισθάνομαι εγκαταλειμμένη και ξεχασμένη. Υστερα από τόσες φορές που έχω ζητήσει βοήθεια από την πρεσβεία δεν έχω καθόλου λεφτά για να μπορέσω να επιβιώσω εδώ» γράφει η ίδια και υπογράφει ‘Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και αθώα πολιτική κρατούμενη’».

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσπαθεί να πετύχει την απελευθέρωσηη της, όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν λένε ότι δεν προσπαθεί αρκετά.

Πριν από λίγες ημέρες, η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν συναντήθηκε με τον ιρανό ομόλογό της, Τζαβάντ Ζαρίφ και του άσκησε πίεση για την υπόθεση της Μουρ-Γκίλμπερτ.

Η Αυστραλία είχε παραδοσιακά τις καλύτερες σχέσεις δυτικού κράτους με το Ιράν, όμως τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης έντασης στον Κόλπο, η συμμαχία της με τις ΗΠΑ και η αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή έχουν κάνει τους Ιρανούς λιγότερο πρόθυμους να συνεργαστούν.

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κρατούμενη παραβίασε ζητήματα εθνικής ασφαλείας και θα εκτίσει ολόκληρη την ποινή της.