Γυναίκες και κορίτσια Γιαζίντι διασχίζουν χιλιόμετρα με τα πόδια για να γλυτώσουν από το ISIS, κατευθυνόμενες από το βόρειο Ιράκ στη Συρία, το 2014 | REUTERS/Rodi Said
Επικαιρότητα

Ιράκ: Σε θάνατο καταδικάστηκε η χήρα του αρχηγού του ISIS

Η Ουμ Χουντάιφα, σύζυγος του εκλιπόντος αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, βρέθηκε ένοχη για αιχμαλωσία γυναικών και κοριτσιών Γιαζίντι στο σπίτι της, ως σκλάβες του σεξ, και διευκόλυνσης της απαγωγής τους από τους ισλαμιστές
Protagon Team

Ιρακινό δικαστήριο επέβαλε θανατική ποινή σε μία από τις χήρες του εκλιπόντος αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, υποστηρίζοντας ότι ήταν συνένοχη σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών Γιαζίντι, οι οποίες ήταν σκλάβες των ισλαμιστών.

Η απόφαση εκδόθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση 10 ετών από τότε που το ISIS εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων κατά της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι στην περιοχή Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ στις αρχές Αυγούστου 2014, σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και κορίτσια που υποβλήθηκαν σε εμπορία ανθρώπων και σεξουαλική κακοποίηση. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η εκστρατεία κατά των Γιαζίντι ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Σε ανακοίνωση του δικαστικού συμβουλίου του Ιράκ αναφέρεται ότι το ποινικό δικαστήριο του Καρχ καταδίκασε την Ουμ Χουντάιφα, για «κράτηση γυναικών Γιαζίντι στο σπίτι της» και διευκόλυνση της απαγωγής τους από «τις τρομοκρατικές συμμορίες του ISIS στην περιοχή Σιντζάρ», μετέδωσε το κρατικό Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είπε επίσης ότι η απόφαση εκδόθηκε σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του Ιράκ και τον «νόμο περί επιζώντων Γιαζίντι».

Οι ποινές εκδόθηκαν πριν από μία εβδομάδα, αλλά ανακοινώθηκαν από το δικαστικό συμβούλιο την Τετάρτη.

Οι επιζώντες των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έχουν διαμαρτυρηθεί για έλλειψη λογοδοσίας και έχουν επικρίνει την απόφαση -που ελήφθη κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης- να τερματιστεί η έρευνα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα του ISIS, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης χρήσης χημικών όπλων.

Ταυτόχρονα, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη δέουσας διαδικασίας στις δίκες μελών του ISIS στο Ιράκ και έχουν επικρίνει ιδιαίτερα τις μαζικές εκτελέσεις όσων καταδικάστηκαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι καταδίκες συχνά ακολουθούν βασανιστήρια και κάλεσαν το Ιράκ να καταργήσει τη θανατική ποινή.

Στις 29 Ιουνίου 2014, ο Αλ Μπαγκντάντι, γνωστός ως ένας από τους πιο αδίστακτους τζιχαντιστές, ανακήρυξε το χαλιφάτο της τρομοκρατικής οργάνωσης σε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.

Το 2019, σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στη μαχητική οργάνωση, η οποία έχει πλέον χάσει την κυριαρχία της σε όλες τις περιοχές που προηγουμένως ήλεγχε, αν και ορισμένοι πυρήνες της συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις.