Φωτογραφία αρχείου | REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo
Επικαιρότητα

Ιράκ: Επίθεση σε αμερικανική βάση, τραυματίστηκαν στρατιώτες

Η επίθεση έγινε με ρουκέτες και προκαλεί ανησυχία, με δεδομένη την κρίση στη Μέση Ανατολή και υπό τον φόβο επιθέσεων από το Ιράν προς ποικίλους στόχους
Protagon Team

Στόχος πυραυλικής επίθεσης έγινε τη Δευτέρα η αεροπορική βάση Al Asad, στο δυτικό Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αμερικανοί στρατιώτες.

Η Washington Post ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός, όπως δεν έχει διευκρινιστεί από πού εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι. Το Reuters μετέδωσε ότι ένας από τους τραυματίες έχει χτυπηθεί σοβαρά. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Λευκός Οίκος

Η επίθεση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, καθώς αναμένονται τα αντίποινα του Ιράν για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ έξω από τη Βηρυτό.

Οπως γράφει η Washington Post, το αμερικανικό Πεντάγωνο προωθεί πρόσθετες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη ώστε να είναι έτοιμο να αμυνθεί έναντι μιας επίθεσης στο Ισραήλ και να ενισχύσει την προστασία των αναπτυγμένων αμερικανικών δυνάμεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά έφτασαν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου ενώθηκαν με περίπου άλλα 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την Τρίτη κοντά στη Βαγδάτη υπήρξε αμερικανική αεροπορική επιδρομή η οποία στόχευσε μαχητές καθώς ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση κατά του αμερικανικού προσωπικού. Ένας ειδικός σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Υεμένη, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Ιράκ για να εκπαιδεύσει άλλους μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, ήταν μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους.

Η επιχείρηση αυτή εγκρίθηκε μετά από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ και στη Συρία, τερματίζοντας την πολύμηνη σχετική ηρεμία μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων και των πολιτοφυλακών και σηματοδοτώντας την επιστροφή στον ευρύτερο κύκλο βίας που έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο του 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.