Μαρκόπουλο όπως Ασκοτ: Ξεχώρισαν οι εντυπωσιακές παρουσίες που αψήφησαν την ζέστη και τον δυνατό αέρα | Protagon/Ελένη Κατρακαλίδη
Επικαιρότητα

Το ντέρμπι του Ιπποδρόμου; Κάτι σαν έλληνικό Ασκοτ…

Χιλιάδες πολίτες, κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά πήγαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαρκόπουλο για το 7ο Ελληνικό Ντέρμπι του ΟΠΑΠ. Δεν ενδιαφέρονταν όλοι για τις κούρσες αλλά πέρασαν όλοι καλά. Η ημέρα είχε αγώνες, πάρτι, συναντήσεις και, για τα πιτσιρίκια, μάθημα ιππασίας
Χριστίνα Ταχιάου

Υπάρχει κόσμος που φοράει τα καλά του, οι κυρίες μακριά φορέματα και ψηλοτάκουνα έχοντας ως αξεσουάρ το καπέλο με λουλούδια και οι κύριοι φράκο με ημίψηλο, προκειμένου να περάσει ένα απόγευμα στον Ιππόδρομο; Στο Άσκοτ σίγουρα υπάρχει. Τον συναντήσαμε, πάντως, και στην Ελλάδα, στην ετήσια πανηγυρική διοργάνωση «DERBY».

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις ιπποδρομίες

Από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου έως αργά το βράδυ, χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο. Δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις target group. Αντιθέτως, είχε απ’ όλα: οικογένειες με παιδιά, μόνους άνδρες, μαθητές, γυναικοπαρέες, αντροπαρέες, ζευγάρια, νέους, μεσήλικες, επιμελημένα ατημέλητους, απλά ντυμένους, καλοντυμένους, εξεζητημένους, μοντέλα, τραγουδιστές, celebrities, επιχειρηματίες, εφοπλιστές αλλά και low profile. Ήταν εκεί για τη διεξαγωγή της σπουδαιότερης ιπποδρομίας της χρονιάς, του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ. Στη διάρκειά της γίνεται ο πιο απαιτητικός αγώνας για τα τριετή καθαρόαιμα άλογα. Είναι η 5η κούρσα και τα άλογα τρέχουν μια τεράστια για τα δικά τους δεδομένα απόσταση: 2.400 μέτρα. Εκτός από τις κούρσες, η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μια ευκαιρία για γνωριμία με τον Ιππόδρομο, καθώς περιλαμβάνει διάφορα happening. Από τα φετινά, αναφέρουμε ιππικά show, έργα τέχνης με θέμα το άλογο, τη δυνατότητα των παιδιών να ανεβούν σε άλογα, ένα Dirt Games Challenge Show με kartcross οχήματα, ενώ η βραδιά έκλεισε με πάρτι.

Η ιππασία ενδείκνυται και για πολύ μικρά παιδιά. Στο Μαρκόπουλο οι δάσκαλοι του ΟΠΑΠ μάθαιναν τα μυστικά της στα πιτσιρίκια

Ο Ιππόδρομος είναι ένας ολόκληρος κόσμος με δική του ορολογία, δικές του απαιτήσεις, δικούς του κανόνες και πολύ ευρηματικά ονόματα που εκπλήσσουν μόνον όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το χώρο αυτόν. Ας πούμε, ο Λιτός Βίος έτρεχε στην ίδια κούρσα με το Φλάουτο και το Ντοντ Κράι Φορ Μι, αλλά κέρδισε ο Σίσκο Μπόυ αφήνοντας πίσω τους Γκρίζλυ Μπέαρ, Γουέι Αχέντ και Ινχέρεντ Βάις. Τα ονόματα των 7 καλύτερων αλόγων του Ιπποδρόμου που διαγωνίστηκαν στην 5η κούρσα, είναι τα εξής (με σειρά κατάταξης): Γιουτοκιντούμη, Δαναός, Μομούρ, Κόραλ Τζεμ, Νέστορας, Άγγελος,  Αϊμ Γουόκινγκ Χίερ. Ακόμη, δεν λείπουν και ονόματα που κάνουν κανονικό statement κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, όπως Μεγάλος Ιωσήφ, Μολότοφ, Πουρ λα Φαμίγ, Πλαντέισον ή Πάτριοτ Γκέιμ.

Οι παίκτες φωνάζουν ενθαρρύνοντας τους τζόκεϊ και πανηγυρίζουν μόλις το δελτίο τους κερδίσει

Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες παρουσίες καταγράψαμε αρκετούς αλλοδαπούς ιδιοκτήτες αλόγων, οι οποίοι κουβέντιαζαν για τις κούρσες και για αγοραπωλησίες αλόγων από την Αμερική και την Ιρλανδία ως την Νότιο Αφρική και την Αυστραλία. Είναι μια δραστηριότητα που δεν έχει σύνορα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικερδής επένδυση, ενώ φυσικά προκαλεί και την αδρεναλίνη του ρίσκου.

Αγωνία για τους τζόκεϊ, αλλά και μεγάλα τα έπαθλα της νίκης (Στέλιος Στεφάνου/IntimeNews)

Το 1ο Ελληνικό Ντέρμπι διεξήχθη το 1931, πέντε χρόνια μετά την έναρξη των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Η νίκη σε αυτό συνεπάγεται πολύ σοβαρή διάκριση για τον χώρο, τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον προπονητή και το άλογο. Φέτος νίκησε ο αναβάτης Δημήτρης Δρόσος με τον ίππο Γιουτοκιντούμη, τους οποίους προπόνησε η Ειρήνη Κεράτσα. «Η προετοιμασία ποικίλει, ανάλογα με το άλογο», είχε πει παραμονές της κούρσας η κυρία Κεράτσα, η οποία προπονεί και ορισμένα άλλα από τα καλύτερα καθαρόαιμα της Ελλάδας.

Η απονομή του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι του ΟΠΑΠ

Στο περσινό Ντέρμπι ισοφαρίστηκε ένα ρεκόρ που θεωρούνταν αξεπέραστο: το ρεκόρ των 6 επιτυχιών σε Ντέρμπι, που διατηρούσε από το 1980 ο Βαγγέλης Κεράτσας, θρυλικός champion jockey, με το nickname «Στρατηγός». Ήταν ο Μιχάλης Ξυνός που κατάφερε το ίδιο, με τον ίππο Μέντωρ. Φέτος, ο κ. Ξυνός τερμάτισε δεύτερος.

Η ονοματοδοσία του αλόγου είναι μια ολόκληρη τέχνη με σαφέστατους και ρητούς κανόνες. Αποτελεί προσωπική επιλογή του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, στα άλογα που έχουν ήδη ονοματοδοτηθεί δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος μετά τη συμμετοχή του αλόγου σε ιπποδρομίες, είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Το όνομα πρέπει να αποτελείται όχι από περισσότερους των δεκαοκτώ χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων, δεν πρέπει να είναι προσβλητικό, άσεμνο ή να ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση ή να προσομοιάζει σε όνομα ήδη εγγεγραμμένου δρόμωνα ίππου. Το όνομα κάθε δημόσιου προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με γραπτή άδεια του ιδίου. Ονόματα προϊόντων ή επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τη γραπτή άδεια της εμπλεκόμενης εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ονομάτων ταινιών ή τραγουδιών). Ονόματα νικητών σημαντικών ιπποδρομιών διεθνώς είναι προστατευμένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Ονόματα άλλων αλόγων είναι προστατευμένα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η παρακολούθηση των αγώνων γίνεται και από το εσωτερικό, όπου οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να στοιχηματίζουν

Oι ιπποδρομίες είναι ένα από τα μακροβιότερα  και πιο ιστορικά αθλήματα. Τις ρίζες τους μπορούμε να τις αναζητήσουμε στην αρχαία Αθήνα και τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες, με έντονη παρουσία κατά τη Ρωμαϊκή εποχή και το Βυζάντιο όπου γνώρισαν μεγάλη άνθηση. Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης είχε χωρητικότητα 100.000 ατόμων και ήταν το κέντρο της δημόσιας ψυχαγωγίας της πρωτεύουσας του Βυζαντίου.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης εκτέθηκαν έργα τέχνης με θέμα το άλογο

Σήμερα υπάρχουν ιπποδρόμια σε περισσότερες από 70 χώρες. Η νεότερη παράδοση των ιπποδρομιών αρχίζει στην Ελλάδα με τα εγκαίνια του Ιπποδρομίου στο Δέλτα Φαλήρου, τον Απρίλιο του 1925. Mεγάλη άνθηση γνώρισαν οι ελληνικές ιπποδρομίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, καθώς θεωρούνταν μεγάλο κοσμικό γεγονός και οι ιπποδρομιακές συναντήσεις συνοδεύονταν από δεξιώσεις στις οποίες έδινε «το παρών» όλη η κοσμική Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατασκευάστηκε το σύγχρονο διεθνών προδιαγραφών ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο Αττικής.