Ο ράπερ Logic σε συναυλία το 2019 στις ΗΠΑ | Brian Stukes/Getty Images
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Το τραγούδι ενός ράπερ που μείωσε τις αυτοκτονίες

Ερευνα κατέδειξε ότι η μεγάλη επιτυχία του νεαρού Logic με τίτλο το νούμερο κλήσης της εθνικής τηλεφωνικής γραμμής πρόληψης αυτοκτονιών, που κυκλοφόρησε το 2017, συνέβαλε επίσης στην αύξηση των σχετικών τηλεφωνημάτων για βοήθεια τον μήνα που μελέτησαν τα στατιστικά στοιχεία οι επιστήμονες
Protagon Team

Η εθνική γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών στις ΗΠΑ έχει νούμερο κλήσης το 1-800-273-8255. Αυτός είναι και ο τίτλος του τραγουδιού που κυκλοφόρησε το 2017 ο δημοφιλής ράπερ Logic (Λότζικ).

Με μία ταινία μικρού μήκους με γνωστούς ηθοποιούς να το συνοδεύει, το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία, ιδίως ανάμεσα στους νέους. Στους στίχους του, μιλάει για έναν έφηβο που σκέφτεται να αυτοκτονήσει και με την παρότρυνση των φίλων του καλεί την τηλεφωνική γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών.

Με τη συμμετοχή των Αλέσια Κάρα και Khalid, παρέμεινε στο Top 10 για πολλές εβδομάδες και έφτασε μέχρι το νούμερο 3. Ο Logic το τραγούδησε στη σκηνή των βραβείων του MTV το 2017 και των Grammy το 2018, εμφανίσεις που συνέτειναν στην απήχησή του.

Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, να αυξηθούν κατά σχεδόν 10.000 ή 6,9% οι κλήσεις στη γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών και να μειωθούν κατά 245 ή 5,5% οι αυτοκτονίες, μέσα στον ένα μήνα που μελέτησαν οι συγγραφείς της.

Την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 10% οι αναζητήσεις στο Google για την τηλεφωνική γραμμή.

«Το τραγούδι, το βίντεο και οι ζωντανές εμφανίσεις μετέφεραν το μήνυμα ότι η γραμμή είναι διαθέσιμη και αποτελεσματική. Οι προσπάθειες πρόληψης των αυτοκτονιών πρέπει να τύχουν θετικής δημοσιότητας από τα ΜΜΕ για να εκπαιδεύσουν το γενικό κοινό και τις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας, ότι υπάρχει βοήθεια», ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, τόνισαν οι ερευνητές.

«Ομως, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η έρευνα σε αυτόν τον τομέα, είναι ότι οι θετικές ιστορίες ελπίδας και πρόληψης δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με αυτές των θανάτων από αυτοκτονία».