Το τελευταίο πλοίο μεταφοράς αφρικανών σκλάβων στις ΗΠΑ είναι καλύτερα διατηρημένο απ’ όσο θα νόμιζε κανείς, συνεπώς περισσότερο πολύτιμο για την ιστορική έρευνα – αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη των ειδικών οι οποίοι ασχολούνται με το σκαρί που βρέθηκε προ διετίας 2019 στο ποτάμι Μομπάιλ της Πολιτείας Αλαμπάμα, στην καρδιά της Ντίξιλαντ.
Η αισιοδοξία τους πηγάζει από την υπόθεση ότι το πλοίο «Clotilde» ενδέχεται να περιέχει πολλά αντικείμενα σε σχετικά καλή κατάσταση, βαρέλια αποθήκευσης τροφίμων λόγου χάρη, αλλά και στοιχεία DNA ανθρώπων, δηλαδή των Αφρικανών.
Αν και μιλάμε για πλοίο που βυθίστηκε πριν από 160 χρόνια, κάποιοι ελπίζουν ότι οι γενετικές έρευνες θα καταστήσουν δυνατό τον εντοπισμό των απογόνων των τελευταίων σκλάβων. Πρόκειται, πάντως, για θέμα που, σε καιρούς Black Lives Matter εξιτάρει τους μαύρους των ΗΠΑ και τα Μέσα των Δημοκρατικών όπως είναι οι New York Times.
Ο αρχαιολόγος Τζέιμς Ντελγκάδο, ντόπιος, από την Αλαμπάμα, έχει ενθουσιαστεί με το θέμα. Μάλιστα είπε στο νεοϋορκέζικο Μέσο ότι δεν ήταν αναμενόμενη τέτοια εξέλιξη. Το δικάταρτο ιστιοφόρο κάηκε το 1860 και εντοπίστηκε το 2019 μέσα στη λάσπη του ποταμού, κάτι που ίσως συνετέλεσε στη διατήρησή του.
Οι μελέτες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει με σόναρ και άλλα εργαλεία έδειξαν ότι η γολέτα έχει διατηρηθεί σε σημαντικό βαθμό, σχεδόν στα δύο τρίτα του σκάφους. Εντός του έχουν βρεθεί σάκοι με προμήθειες, αλλά και περιττώματα ανθρώπων από τα οποία εξάγεται τώρα DNA. Κατόπιν το DNA θα φωτίσει την καταγωγή των σκλάβων (μάλλον πατρίδα τους ήταν η σημερινή Νιγηρία) και η αλυσίδα θα φθάσει μέχρι τους απογόνους τους, δηλαδή ως τις ημέρες μας.
Στο μικρό αμπάρι (7Χ6 μέτρα) του «Clotilde» είχαν στοιβαχτεί 110 άνδρες και γυναικόπαιδα, άτομα που ταξίδεψαν υπό τέτοιες συνθήκες επί έξι εβδομάδες από τη Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) μέχρι τις ακτές της Αλαμπάμα. Το υπερατλαντικό εμπόριο σκλάβων είχε απαγορευτεί από το 1807, ωστόσο η κατοχή και η πώλησή τους εντός των αμερικανικών συνόρων ήταν νόμιμη.
Το τελευταίο σκλαβεμπορικό πλοίο λοιπόν ήταν λαθρεμπορικό, και αυτό έγινε επειδή οι γαιοκτήμονες που γύρευαν φτηνά και δυνατά χέρια θεώρησαν τις τιμές στις ΗΠΑ υπέρογκες, έτσι προτίμησαν να τους αγοράσουν στην Αφρική και να τους μεταφέρουν λαθραία στην Αλαμπάμα. Τη φωτιά στο σκάφος την έβαλε ο πλοίαρχος, ώστε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία