Τις πιο ακραίες θέσεις εναντίον της κλιματικής αλλαγής εξέφρασε ο Βίβεκ Ραμασουάμι | REUTERS/Brian Snyder
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα «είναι απειλή για όλο τον πλανήτη»

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι απόψεις των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την κλιματική κρίση, όπως ακούστηκαν στο debate τους
Protagon Team

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικοί εξέφρασαν την οργή τους την Πέμπτη, για τις θέσεις των οκτώ Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το χρίσμα, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, τις οποίες παρουσίασαν στο πρώτο τους debate την Τετάρτη.

Το θέμα προκάλεσε μία από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της τηλεμαχίας: «Αν πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, σηκώστε το χέρι», ζήτησε από τους υποψήφιους ένας από τους συντονιστές δημοσιογράφους του Fox News.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη δεύτερη θέση της προτίμησης των Ρεπουμπλικανών πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, διέκοψε την ερώτηση επιτρέποντας στους υπόλοιπους να κρατήσουν τα χέρια τους κάτω ανεξαρτήτως της άποψής τους.

Όμως ένας από τους υποψηφίους, ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία. «Είμαι ο μοναδικός υποψήφιος εδώ που δεν είναι ξεπουλημένος, οπότε μπορώ να πω το εξής: η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής είναι μια απάτη», τόνισε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από κακές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απ’ ό,τι από την ίδια την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια του ντιμπέιτ ο 38χρονος Ραμασουάμι είχε ζητήσει να «απελευθερωθεί το ενεργειακό δυναμικό των ΗΠΑ», κυρίως «μέσω της καύσης άνθρακα».

Ο Τζο Μπάιντεν αμέσως αντέδρασε στο Twitter: «Παρεμπιπτόντως, η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από επιστήμονες.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα «δεν αποτελεί απειλή μόνο για το έθνος, αλλά και για τον πλανήτη», τόνισε ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Η οργάνωση Climate Power, που χαρακτήρισε το ντιμπέιτ «πολιτική στα χειρότερά της», σημείωσε ότι το κοινό αποδοκίμασε τον Ραμασουάιμι όταν είπε τη λέξη «απάτη». «Οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της άρνησής τους», εκτίμησε η οργάνωση.

«Οι νέοι Αμερικανοί –περιλαμβανομένου του 88% των συντηρητικών– επιθυμούν ένα πραγματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», έγραψε στο Twitter ο Κρίστοφερ Μπάρναρντ, πρόεδρος της δεξιάς ένωσης American Conservation Coalition.

Η οργάνωση εξήρε ωστόσο τις απόψεις της Νίκι Χέιλι, της μοναδικής γυναίκας υποψήφιας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

«Είναι αληθινή η κλιματική αλλαγή; Ναι», δήλωσε στο debate η Χέιλι. «Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε το περιβάλλον, πρέπει να αρχίσουμε να λέμε στην Κίνα και την Ινδία ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Syracuse, Φαρχάνα Σουλτάνα, επέκρινε την άποψη αυτή, κατηγορώντας την πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ότι θέλει να μεταφέρει τις ευθύνες σε άλλες χώρες.

Η Κίνα εκλύει ετησίως υπερδιπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), αλλά το ποσοστό ανά κάτοικο είναι πιο υψηλό στις ΗΠΑ, οι οποίες ιστορικά έχουν προκαλέσει την έκλυση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από την Κίνα.

Όπως και να έχει, το debate «έφερε στο προσκήνιο σημαντικά ερωτήματα», υπογράμμισε η οργάνωση Extinction Rebellion, σύμφωνα με την οποία «έχει έρθει η ώρα οι υποψήφιοι να πούνε την αλήθεια για τα ζητήματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία».