Τα γραφεία του Fox News στη Νέα Υόρκη κινδυνεύουν με λουκέτο αν το κανάλι κριθεί από το δικαστήριο κακόπιστος συκοφάντης | REUTERS/Chris Helgren
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: To κανάλι Fox News κινδυνεύει σοβαρά με λουκέτο

Τον Απρίλιο θα αρχίσει η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε εις βάρος της δημοσιογραφικής επιχείρησης του Ρούπερτ Μέρντοκ η εταιρεία Dominion Voting Systems, η οποία είχε συκοφαντηθεί ότι αλλοίωσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020
Protagon Team

Εκτός από το μυαλό, ενίοτε ο τραμπισμός πέφτει βαρύς και στην τσέπη. Για την ακρίβεια, ο πέλεκυς της αμερικανικής Δικαιοσύνης πέφτει βαρύς, εφόσον έχεις συκοφαντήσει με κακή πρόθεση. Αυτός που απειλείται με οικονομική εξαέρωση είναι ο μιντιακός όμιλος Fox News, επειδή διέδιδε ότι η εταιρεία που συμμετείχε στη διενέργεια των προεδρικών εκλογών του 2020, η Dominion Voting Systems, διέγραψε εκατομμύρια ψήφους υπέρ του Τραμπ ή τις καταμέτρησε υπέρ του Μπάιντεν.

Οι προοδευτικοί των ΗΠΑ περιμένουν με αγωνία τη δίκη, που θα ξεκινήσει στις 17 Απριλίου και θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες, έγραψε η Corriere della Sera, αφού είναι μια ευκαιρία να αποκαλυφθεί και στο δικαστήριο το ψεύδος ότι ο Μπάιντεν έκλεψε τη νίκη από τον Τραμπ. Είναι ευκαιρία να τιμωρηθεί και το κανάλι του Ρούπερτ Μέρντοκ, που μέχρι τέλους υποστήριξε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας – να τιμωρηθεί με αφανισμό, διότι η εναντίον του αγωγή είναι 1,6 δισ. δολάρια.

Η ενάγουσα υποστηρίζει ότι το εναγόμενο μέσο μετέδωσε επανειλημμένως ισχυρισμούς ότι η εταιρεία βοήθησε στη νοθεία των εκλογών του 2020 και έδρασε κατά του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι πολλοί στον συγκεκριμένο ειδησεογραφικό οργανισμό πίστευαν ότι οι ισχυρισμοί που μετέδιδαν ως ειδήσεις ήταν ψευδείς. Μάλιστα, από τη μαρτυρία που έδωσε πριν από μία εβδομάδα ο ίδιος ο Μέρντοκ, αλλά και από έγγραφα που απέκτησε το δικαστήριο, προκύπτει ότι τα στελέχη του Fox News γνώριζαν ότι διέδιδαν αβάσιμες φήμες, λέγοντας ότι η χρήση των εκλογικών μηχανημάτων της Dominion ήταν δόλια και ότι το έπρατταν μόνο και μόνο για να μη χάσουν το συντηρητικό ακροατήριό τους.

Η Corriere σημείωσε ότι η εταιρεία, που είδε την αξιοπιστία της να καταστρέφεται από πολιτικές συκοφαντίες, πετυχαίνει εκεί που το προοδευτικό μέτωπο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής: αποκαλύπτει τους συκοφάντες αποδεικνύοντας την κακοπιστία τους. Διότι η αμερικανική νομοθεσία προϋποθέτει την απόδειξη της κακοπιστίας ώστε να καταδικαστεί ο συκοφάντης. Πρόκειται για αρχή που θεσπίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1960, σε υπόθεση που αφορούσε τους New York Times. Το προαπαιτούμενο της κακοπιστίας υπάρχει στην περίπτωση του Fox News, έγραψε η Corriere.

Οι δικηγόροι του Μέρντοκ προσπαθούν απεγνωσμένα να υποστηρίξουν ότι, αν επιβληθεί αυτή η βαριά «καμπάνα», θα προδοθεί το αμερικανικό Σύνταγμα, που προστατεύει την απόλυτη ελευθερία του λόγου, διότι το Fox News θα βάλει λουκέτο. Μάλλον παρασκηνιακά αναζητείται εξωδικαστική συμφωνία των δύο μερών, αφού είναι σχεδόν βέβαιη η καταδίκη του καναλιού. Και όχι μόνο: η μπάλα θα πάρει αμπάριζα και την αξιοπιστία των media γενικώς, ή θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των τραμπιστών εναντίον του προοδευτικού Τύπου.