Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Συναγερμός για «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» – Αναφορές για τη Ρωσία

Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται για επείγον ζήτημα που αφορά «εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική στρατιωτική ικανότητα». Συγκαλείται η «ειδική επιτροπή των οκτώ», από κορυφαίους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, στο Κογκρέσο
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, έθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», για να τις εξετάσουν. Στην σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται περί τίνος πρόκειται.

Επιπλέον, ο Τέρνερ κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την απειλή αυτή. Όπως σημειώνει μάλιστα το Axios, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα μέλος του Κογκρέσου ζητά από τον πρόεδρο να άρει τον χαρακτήρα του απορρήτου – πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο».

Μία από τις πηγές που έχει δει τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ότι «πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική» ικανότητα της Ρωσίας «για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα». Το CNN, που επικαλείται δύο πηγές και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε επίσης ότι η απειλή σχετίζεται με τη Ρωσία.

Ο Μάικ Τζόνσον, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπάθησε αργότερα να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την απροσδιόριστη απειλή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ», που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών), τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν αναλυτικά από τον ίδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ABC News και οι New York Times επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές που επισήμαναν ότι πρόκειται για τα σχέδια των Ρώσων να αναπτύξουν ένα πυρηνικό όπλο στο Διάστημα, ικανό να καταστρέψει δορυφόρους.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τους συμμάχους για το γεγονός, το οποίο δεν θεωρείται άμεση απειλή, καθώς το υποτιθέμενο σχέδιο βρίσκεται προς το παρόν σε εξέλιξη.