H διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Κίμπερλι Τσιτλ | Reuters / Wikipedia (public domain) / Creative Protagon
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας

Επειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, βάλλεται (μεταφορικώς, φυσικά) η επικεφαλής της ομάδας των πρακτόρων που αδράνησαν στο Μπάτλερ. Η Κίμπερλι Τσιτλ θα καταθέσει στο Κογκρέσο στις 22 Ιουλίου
Protagon Team

Την περασμένη Κυριακή τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στο στόχαστρο είχε μπει ο Τραμπ, κυριολεκτικά μιλώντας. Τώρα, μεταφορικώς όμως, μπαίνει η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) και η διευθύντριά της  Κίμπερλι Τσιτλ – από το 2022 στη θέση αυτή, καμιά τριανταριά χρόνια συνολικά στην υπηρεσία, έγραψε η Corriere della Sera. «Τα γεγονότα στρίμωξαν τους μυστικούς» είναι η προφανής διαπίστωση.

Πάρα πολλές ήταν οι παραλείψεις στην πρόληψη, παρατήρησαν οι Ιταλοί, ενώ χάος επικράτησε και κατά την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξέδρα, μετα την απόπειρα κατά της ζωής του. «Το προσωπικό κρίνεται ανεπαρκές, οι 7.000 υπάλληλοι της υπηρεσίας δεν επαρκούν, το ηθικό των μονάδων της έχει πέσει, οι βάρδιες έχουν αυξηθεί. Χρόνιες δυσκολίες που έχουν τονιστεί από τον ‘‘άνεμο’’ που πνέει σε όλη την Αμερική».

Ο συντάκτης (Γκουίντο Ολίμπιο) ανέλυσε τον «άνεμο» για τον οποίο έγραψε: «Εξτρεμισμός, πόλωση, δαιμονοποίηση του πολιτικού αντιπάλου, δικαίωση κάθε μέσου ανάσχεσης, ροπή προς τη βία και διαθεσιμότητα όπλων – αυτό είναι το τέλειο κοκτέιλ, το οποίο μερικές φορές ενισχύεται με δόσεις τρέλας από ένα αγόρι που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κόσμο και ονειρεύεται να γίνει διαβόητο».

Αυτό το «τρελό αγόρι» είναι ο 20χρονος που στόχευε τον Τραμπ, όμως σκότωσε και τραυμάτισε άλλους. «Τα πάντα συνιστούν απειλή, ενώ κάθε απειλή πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως». Κατά τον Ολίμπιο, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι περιτριγυρίζουν τους πράκτορες, «από τον απλό φρουρό μέχρι τον ανακριτή». Κάποτε πέρασε και στο κυρίως θέμα.

«Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν να λογοδοτήσει η Τσιτλ, ενώ συγχρόνως διαδίδουν και ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δυσκολεύουν περισσότερο τα πράγματα. Μια γνωστή εκπρόσωπός τους, η Αν Κούλτερ, συνέλεξε υπογραφές αμφισβήτησης της ποσόστωσης των γυναικών στην υπηρεσία. Η κατηγορία αυτή συνδέεται με όσα συνέβησαν στο Μπάτλερ, όπου κάποιες γυναίκες της συνοδείας του δεν ένιωθαν και πολύ άνετα. Κάπως έτσι η Τσιτλ αντιμετωπίζει τώρα τρία προβλήματα.

»Πρώτον, η υπηρεσία της είναι αντικείμενο έρευνας και η διευθύντρια πρέπει να αποδείξει ότι έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Την έρευνα τη ζήτησαν οι οπαδοί του Τραμπ, όμως τη διέταξε ο Τζο Μπάιντεν, που γνωρίζει την Τσιτλ από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προέδρου στην Τσιτλ. Η Τσιτλ απάντησε στις καταγγελίες των επικριτών της λέγοντας ότι η υπηρεσία της κινήθηκε αμέσως.

»Δεύτερον, η υπηρεσία πρέπει να εγγυηθεί τη μέγιστη προστασία κατά το τελευταίο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, στη διάρκεια της οποίας πολλά μπορεί να συμβούν. Τρίτον, η υπηρεσία πρέπει να ρίξει φως στην ενέδρα του Μπάτλερ, κάτι που απαιτεί συνεργασία πολλών φορέων, όχι πάντα αρμονικώς συμβιούντων. Πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε έλεγχος στη στέγη όπου σκαρφάλωσε ο δολοφόνος για να πυροβολήσει. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η υπηρεσία γνώριζε το κρίσιμο της καταστάσεως, όμως θεώρησε ότι τον έλεγχο έπρεπε να τον κάνουν οι ντόπιοι χωροφύλακες, κάτι που δεν έγινε. Η Τσιτλ θα κληθεί να καταθέσει για τα γεγονότα του Μπάτλερ στην αμερικανική Βουλή στις 22 Ιουλίου».

Κλείνοντας το κείμενό του, ο Ολίμπιο ανέφερε ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή «υπάρχουν άνθρωποι που υποψιάζονται τους πάντες και τα πάντα». Και εξήγησε: «Για κάποιους, ο δολοφόνος του Μπάτλερ είναι ένας νέος Λι Οζβαλντ, ο πεζοναύτης που δολοφόνησε τον Τζον Κένεντι. Αλλοι τον θεωρούν μαριονέτα στα χέρια αγνώστων, άλλοι προβοκάτορα. Ομως το πρόβλημα είναι ότι το έθνος είναι κατακερματισμένο. Το Κογκρέσο έχει κατασυκοφαντηθεί και έχει υποστεί επίθεση, το FBI κατηγορείται ότι κάνει πολιτική, το ίδιο και οι μυστικές υπηρεσίες. Οποιαδήποτε αλήθεια κινδυνεύει να γίνει αποδεκτή μόνο από τη μία πλευρά».

Η ίδια η Τσιτλ ανακοίνωσε μέσω της υπηρεσίας της τα εξής, μεταξύ άλλων, ως προσωπική δήλωση: «Το προσωπικό εδάφους της Μυστικής Υπηρεσίας κινήθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, με την ομάδα σκοπευτών μας να εξουδετερώνει τον σκοπευτή και τους πράκτορές μας να εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τον πυροβολισμό ήμουν σε συνεχή επαφή με το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας στην Πενσιλβάνια, το οποίο εργάστηκε για να διατηρήσει την ακεραιότητα του τόπου εγκλήματος έως ότου ανέλαβε το FBI.

»Η Μυστική Υπηρεσία συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες για την κατανόηση του τι συνέβη, πώς συνέβη και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε περιστατικά όπως αυτό. Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς φορείς επιβολής του νόμου, σχεδιάζει επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας για τις Εθνικές Ειδικές Εκδηλώσεις Ασφαλείας, ώστε να ανταποκρίνονται.

»Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου, η Μυστική Υπηρεσία θα προσαρμόζει συνεχώς τις δραστηριότητές της όπως είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις στην πόλη του Μιλγουόκι. Η Μυστική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με την τεράστια ευθύνη της προστασίας των σημερινών και πρώην ηγετών της Δημοκρατίας μας. Είναι ευθύνη που παίρνω απίστευτα σοβαρά και δεσμεύομαι να εκπληρώσω την αποστολή μου».