Μόλις μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ενώ καμιά δεκαριά εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, οι δικαστές που κατηγόρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ για «συνωμοσία κατά των ΗΠΑ», όσον αφορά τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, εξακολουθούν να εργάζονται πυρετωδώς: αυτό σημείωσε ο Μάσιμο Γκάτζι στην Corriere della Sera, αν και οι σχετικές δίκες θα γίνουν πολύ αργότερα από την ημερομηνία διεξαγωγής των εφετινών εκλογών (5 Νοεμβρίου).
Εκείνη την ημέρα, 6 Ιανουαρίου 2021, στο αμερικανικό Καπιτώλιο επετέθησαν οπαδοί του Τραμπ και, κατά το κατηγορητήριο, «δοκιμάστηκαν οι θεσμοί των ΗΠΑ» με ηθική ευθύνη του πρώην προέδρου.
Ετσι κατηγόρησαν τον Τραμπ για ενέργειες που «παρεμπόδισαν την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νέου προέδρου». Την εντολή δημοσιοποίησής των στοιχείων των δικογραφιών έλαβαν η δικαστής Τάνια Τσούτκαν και ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, αρμόδιοι για τη διαχείριση της δίκης Τραμπ.
Ο ιταλός ανταποκριτής έγραψε ότι το παραπάνω υλικό είναι, βέβαια πολύ, ωστόσο τα περισσότερα σημεία του είναι διαγραμμένα. Υπάρχει, πάντως, μία κατάθεση «ανωνύμου κλητήρα του Λευκού Οίκου», ο οποίος ερωτηθείς από κοινοβουλευτική επιτροπή του Κογκρέσου σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών είπε ότι ο Τραμπ έλαβε γνώση της πολιορκίας του Καπιτωλίου από τον κλητήρα στη 13:21, όμως άργησε να αντιδράσει – το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με την προτροπή για ηρεμία έγινε στις 16:17 το απόγευμα.
Η δικαστική πρωτοβουλία περί δημοσιοποίησης των εγγράφων αυτών στον συγκεκριμένο προεκλογικό χρόνο υλοποιήθηκε από τη δικαστή Τσούτκαν αφού προηγουμένως η ίδια απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του Τραμπ να καθυστερήσει τη δημοσίευση αυτών των εγγράφων μέχρι την επομένη, τουλάχιστον, των προεδρικών εκλογών.
Επίσης, ο εισαγγελέας Σμιθ ισχυρίστηκε ότι «η συμπεριφορά του Τραμπ με στόχο την ανατροπή των τελευταίων εκλογών» δεν εμπίπτει στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι οι πρόεδροι χαίρουν ασυλίας για τις επίσημες ενέργειές τους.
Κατόπιν αυτών, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και αντίπαλος της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε σε κάποιο podcast την Τσούτκαν «το πιο σατανικό άτομο», λέγοντας ότι εν όψει προεδρικών εκλογών έχει πρόθεση να βλάψει τις πιθανότητες του για επιστροφή στον Λευκό Οίκο και ότι αυτό ήταν το μοναδικό της κίνητρο όσον αφορά την απόφαση υπέρ της αποσφράγισης του δικαστικού υλικού: «Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει! Η δικαστής αυτή είναι το πιο σατανικό άτομο!…» Τον δε Σμιθ τον αποκάλεσε «άρρωστο κουτάβι».
Η πλευρά Τραμπ –και σε νομικό επίπεδο οι συνήγοροί του– εξέλαβε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων περί 6ης Ιανουαρίου ως «παρέμβαση στις εκλογές». Ομως η άμυνα της Τσούτκαν βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η καθυστέρηση αποσφράγισης των εγγράφων την οποία ζητούσε ο Τραμπ και την οποία η ίδια απέρριψε «θα υπονόμευε το δημόσιο συμφέρον». Ιδού, συνοπτικά, το σκεπτικό της: «Αν το δικαστήριο απέκρυπτε πληροφορίες στις οποίες το κοινό έχει δικαίωμα πρόσβασης, αν το έκανε μόνο και μόνο μόνο λόγω των πιθανών πολιτικών συνεπειών από την αποδέσμευσή τους, αυτή η απόκρυψη θα μπορούσε να συνιστά εκλογική παρέμβαση».