H αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει καλά, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει σε δημοφιλία – η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 40% ή και παρακάτω.
Αυτό το στοιχείο δεν συνάδει με τα κοινώς παραδεκτά για τη δημοτικότητα των ηγετών και για το πώς αυτή επηρεάζεται από τις εξελίξεις: συνήθως η οικονομική κατάσταση -αντιληπτή από τον καθένα στην τσέπη του πρωτίστως- όταν είναι καλή ενισχύει τους κυβερνώντες, αλλά τώρα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος δεν εισπράττει την ανάπτυξη.
Οι αριθμοί λένε, όπως γράφει στη Wall Street Journal ο Ουίλιαμ Γκάλστον, ότι τελικά μετράει και ο χαρακτήρας του ανθρώπου, αφού οι Αμερικανοί μειώνουν τη σημασία της ισχυρής οικονομίας και δεν τον επιβραβεύουν – βλέπετε, τους ενοχλεί η προσωπικότητά του.
Ο αρθρογράφος βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες έρευνες και ιδίως σε μία πρόσφατη του Πανεπιστημίου Μονμάουθ. Εκεί οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 80% ότι ο πρόεδρός τους είναι «λιγότερο συμβατικός» σε σχέση με τους προηγουμένους. Και αυτό το «λιγότερο συμβατικός» υποδηλώνει αρνητική κρίση για ένα ποσοστό 47%. Θετικά ερμηνεύει την «αντισυμβατικότητα» του Τραμπ ένα μικρό ποσοστό (27%) όσων ρωτήθηκαν σχετικά.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το κείμενο του Γκάλστον δημοσιεύτηκε σε ένα έντυπο που δεν θεωρείται εχθρικό για τον σημερινό αμερικανό πρόεδρο.
Σε δημοσκόπηση της Gallup διαπιστώθηκε ότι μόνο το 35% των Αμερικανών θεωρεί τον πρόεδρο Τραμπ «αξιοθαύμαστο πρόσωπο», ότι σε ακόμη μικρότερο ποσοστό (31%) οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μπορεί να δει την πραγματικότητα ως έχει. Η ανησυχία των ειδικών επιστημόνων για εκτραχηλισμό του πολιτικού διαλόγου στις ΗΠΑ και για επικράτηση ενός είδους ακραίας πόλωσης ενισχύεται από ένα άλλο δημοσκοπικό εύρημα: η εταιρεία Pew, στη δική της έρευνα, διαπίστωσε ότι σε ποσοστό 85% οι αμερικανοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η δημόσια συζήτηση έχει γίνει περισσότερο αρνητική και αγενής και λιγότερο βασισμένη σε γεγονότα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γκάλστον προβλέπει ότι ο χαρακτήρας του προέδρου θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία του 2020. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος θα επιμείνει στα ελαττώματα της προσωπικότητας Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που οι Αμερικανοί λένε στις δημοσκοπήσεις ότι προτιμούν, «με ειλικρίνεια», εστιάζοντας «στα γεγονότα», ακόμη «με σεβασμό προς τους αντιπάλους» και αποφεύγοντας χτυπήματα κάτω από τη μέση, δηλαδή τις προσωπικές επιθέσεις. Επίσης πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα των Αμερικανών -όλων των Αμερικανών και όχι μόνο των οπαδών τους- και να ενστερνιστούν την ιδέα της συλλογικής προσπάθειας πέρα από το κομματικό πεδίο.
Ο Γκάλστον διατείνεται ότι τώρα οι Αμερικανοί ως «ισχυρή πλειοψηφία» επιδιώκουν αποτελέσματα μεν, αλλά συνοδευόμενα από «επιστροφή στην κανονικότητα».