Μάλλον απρόσμενη ήταν η είδηση από την Αίγυπτο, κρυμμένη μέσα σε μία συνέντευξη αμερικανού διπλωμάτη η οποία αφορούσε το Λιβυκό.
Μιλώντας στο Μέσο του Καΐρου «Αλ Αχράμ», ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Ρίτσαρντ Νόλαν ανέπτυξε σημεία του αμερικανικού σχεδίου περί εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στη Λιβύη. Φυσικά, το ενδιαφέρον των Αμερικανών επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση του ρόλου του ρωσικού παράγοντα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή εν γένει, ωστόσο από την τοποθέτηση του Νόλαν διεφάνη και η πρόθεση των Αμερικανών να χαλιναγωγήσουν κάπως την Τουρκία και σε κάθε επίπεδο.
Ετσι φθάνουμε και στο σημείο που αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Ο Νόλαν δέχθηκε ερώτηση και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχουν υπογράψει ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο λίβυος «αναγνωρισμένος» πρωθυπουργός Σαράζ και το οποίο εξαφάνισε από τον χάρτη ελληνικά νησιά. Χωρίς περιστροφές ο Νόλαν κατέστησε με έμμεσο τρόπο σαφές ότι η αμερικανική πλευρά έχει αντιληφθεί το τσουνάμι που προκάλεσε και προκαλεί στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου εκείνη η τουρκική πρωτοβουλία – η «αμφισβητούμενη», όπως είπε και ο ίδιος.
Δήλωσε ο Νόλαν: «Ανεξάρτητα από το γιατί υπογράφηκε το μνημόνιο, ο αντίκτυπός του και το πώς προχωρά είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί μέσω διεθνών νομικών διαδικασιών στα δικαστήρια, και νομίζω ότι τα μέρη, και από τις δύο πλευρές, το αναγνωρίζουν αυτό. Το ζήτημα αμφισβητείται και πρέπει να αντιμετωπιστεί στα διεθνή δικαστήρια». Ρίχνουν, λοιπόν, στο τραπέζι οι Αμερικανοί τη γραμμή των διεθνών δικαστηρίων που μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση του μνημονίου.
Υπενθυμίζεται ότι όταν το θέμα προέκυψε, οι ΗΠΑ είχαν τοποθετηθεί για το τουρκολιβυκό μνημόνιο με χαρακτηρισμούς οξείς, όπως «προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό», ενώ είχαν ρητώς πει ότι «τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Εκείνη η δήλωση είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο από «εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», όπως είχε μεταδώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επανάληψή της έγινε τον περασμένο Ιούνιο.
Το αμερικανικό σχέδιο για τη Λιβύη
Σε ό,τι αφορά τον λιβυκό εμφύλιο και τη σύγκρουση «αναγνωρισμένου» και Χαλίφα Χαφτάρ με την εμπλοκή τρίτων (ρώσοι και σύροι μισθοφόροι, Τούρκοι, Αιγύπτιοι, εμίρηδες, κ.ά.), ο Νόλαν δήλωσε ότι πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα: Να αποσυρθούν οι πάντες από τη Σύρτη, να σταματήσει ο εξοπλισμός των αντιμαχομένων, να κρατήσει «θετική στάση» η Ρωσία, να πάει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στα διεθνή δικαστήρια, να κρατήσει αναλόγως «θετική στάση» και η σύμμαχος των ΗΠΑ Αίγυπτος , ώστε να μην παροξύνει την κρίση με δικές της ενέργειες, να επιτευχθεί παρατεταμένη εκεχειρία που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.