Ο Μαρκ Μίλι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη. Πίσω του η σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον | TT News Agency/Fredrik Persson via REUTERS
Επικαιρότητα

ΗΠΑ σε Ουκρανία: Πολύτιμα τα HIMARS αλλά πρέπει πρώτα να μάθετε να τα χειρίζεστε

Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, δικαιολόγησε την απόφαση του Πενταγώνου να στείλει μόνο τέσσερα πυραυλικά συστήματα υψηλής ακριβείας στο Κίεβο, τονίζοντας ότι θέλουν να σιγουρευτούν ότι οι Ουκρανοί «ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν σωστά»
Protagon Team

Η αποστολή τεσσάρων συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακριβείας, HIMARS, από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι το πρώτο βήμα για να πάρουν μία ανάσα οι ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο των μαχών. Ομως, το σημαντικό είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση των στρατιωτικών που θα τα χρησιμοποιούν, για να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, λέγοντας ότι πριν τους στείλουν περισσότερα, πρέπει να σιγουρευτούν ότι μπορούν να μάθουν να τα χειρίζονται σωστά.

Το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα, πρέπει να «πιστοποιηθούν αυτά τα αγόρια, να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά», ανέφερε ο στρατηγός πάνω στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ουάσινγκτον έπειτα από περιοδεία στην Ευρώπη.

Πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, είπε ο Μίλι στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή τεσσάρων HIMARS (εκτοξευτήρων πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε ελαφριά τεθωρακισμένα), αριθμός που αντιστοιχεί σε μια μοίρα (πυροβολαρχίας) με περίπου 30 στρατιωτικούς στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε κατόπιν την αποστολή παρόμοιων συστημάτων MLRS, εκτοξευτήρων πυραύλων προσαρμοσμένων σε πιο βαριά τεθωρακισμένα με ερπύστριες.

Ο περιορισμένος αριθμός των HIMARS και MLRS που θα σταλεί προκάλεσε επικρίσεις, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου, όμως, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για επιλογή που αποφασίστηκε σε συντονισμό με το Κίεβο για να εφοδιάζεται «μια μοίρα» του ουκρανικού πυροβολικού «κάθε φορά».

Με τα MLRS που θα στείλουν οι Βρετανοί και άλλη μια χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, «σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν μια πλήρη πυροβολαρχία», δηλαδή δύο μοίρες, σημείωσε. «Και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση στη συνέχεια, ανάλογα με τις αποφάσεις» του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα τις δυτικές χώρες εναντίον των προμηθειών στο Κίεβο εκτοξευτήρων πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα επισημαίνουν ότι το βεληνεκές των HIMARS και των MLRS είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις αντιπυροβολικού (δηλαδή εναντίον στοιχείων του πυροβολικού των αντιπάλων τους) μένοντας εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.