Η κάμερα του αμερικανικού drone καταγράφει την επικίνδυνη πτήση του ρωσικού μαχητικού | YouTube/Guardian
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Ρωσικό αεροσκάφος «παρενόχλησε» αμερικανικά drones στη Συρία

Η αμερικανική αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνεται η επικίνδυνη πτήση μαχητικού Su-35 το οποίο, το πρωί της Τετάρτης, πλησίασε πολύ κοντά σε τρία MQ-9 Reapers και να ρίχνει φωτοβολίδες στην πορεία τους
Protagon Team

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν επικίνδυνα κοντά σε αμερικανικά drones πάνω από τη Συρία, την Τετάρτη.

Τα ρωσικά αεροσκάφη φαίνονται να ρίχνουν φωτοβολίδες αναγκάζοντας τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη MQ-9 Reapers να πραγματοποιούν ελιγμούς αποφυγής.

Η Κεντρική Αεροπορική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Πρόκειται για ένα νέο επίπεδο αντιεπαγγελματικής και μη ασφαλούς δράσης από τη ρωσική πολεμική αεροπορία που επιχειρεί στη Συρία».

Οπως ανέφερε ο Guardian, στο βίντεο φαίνεται ρωσικό μαχητικό Su-35 ναπλησιάζει σε ένα αμερικανικό Reaper και αργότερα μια σειρά από φωτοβολίδες εμφανίζονται στην πορεία του drone.

Το ρωσικό μαχητικό έριξε φωτοβολίδες στην πορεία του αμερικανικού Reaper

Ο υποστράτηγος Αλεξ Γκρίνκεβιτς, διοικητής της 9ης Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε δήλωσή του ότι ένας από τους ρώσους πιλότους μετακίνησε το αεροσκάφος του μπροστά από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του χειριστή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους να το χειρίζεται με ασφάλεια.

Ο ίδιος είπε ότι το ρωσικό μαχητικό «άρχισε να παρενοχλεί τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη» ενώ επιχειρούσαν πάνω από τη Συρία το πρωί της Τετάρτης, σε μια αποστολή εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Το ρωσικό αεροσκάφος επιδόθηκε σε μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ενώ αλληλεπιδρούσε με αμερικανικά αεροσκάφη στη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες απειλούν την ασφάλεια των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων.

«Καλούμε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία να σταματήσουν αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά και να τηρήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένονται από μια επαγγελματική αεροπορία, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην ήττα του ISIS.

Ο αμερικανός στρατηγός Ερικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αυτές οι ρωσικές κινήσεις «αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού» στη Συρία.