Ενας στρατιώτης ελέγχει πυρομαχικά διασποράς πριν την καταστροφή τους (φωτογραφία αρχείου) | EPA/MAURICIO DUENAS
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Πυρομαχικά διασποράς στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Εκτός από τα επίμαχα όπλα, τα οποία έχουν απαγορέψει 100 χώρες αλλά όχι η Ρωσία και η Ουκρανία, περιλαμβάνει και πυρομαχικά για εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων πυραύλων HIMARS
Protagon Team

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, συμπεριλαμβάνει τα πολύ επικίνδυνα πυρομαχικά διασποράς.

Το πακέτο έχει εκτιμώμενη αξία 375 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αμερικανικών υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών.

Περιλαμβάνει πυρομαχικά για εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων πυραύλων HIMARS και για διάφορα συστήματα του πυροβολικού.

Τα είδη αυτά προέρχονται από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Το 66ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει ακόμη πυρομαχικά αέρος-εδάφους, εδάφους-εδάφους, αντιαρματικά όπλα, ελαφριά και βαριά τεθωρακισμένα, και υλικά κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από φορείς βομβιδίων που μπορούν να βάλλονται είτε από χερσαίες ή από εναέριες πλατφόρμες. Τα βομβίδια διασπείρονται σε μεγάλη έκταση και συχνά κάποια δεν εκρήγνυνται, παραμένοντας απειλή για χρόνια, ως ακόμη και για δεκαετίες, με τα θύματα να είναι συχνά άμαχοι μεταπολεμικά.

Πάνω από 100 χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των όπλων αυτού του είδους, ανάμεσά τους και η Γερμανία. Η πρώτη αποστολή τέτοιων πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία έγινε πέρυσι και χαρακτηρίστηκε κλιμάκωση από τη Μόσχα.

Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που τα απαγορεύει και τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022, έχει φθάσει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.