Μετανάστες σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ προσπαθούν να ζεσταθούν | REUTERS/Daniel Becerril
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Παραμένουν νόμιμες οι απελάσεις μεταναστών με συνοπτικές διαδικασίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο διατήρησε προσωρινά σε ισχύ το μέτρο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγορεύει στους πρόσφυγες να αιτούνται ασύλου όταν περάσουν τα σύνορα από το Μεξικό
Protagon Team

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο οι συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία, αποφάσισε με ψήφους 5-4 να παραμείνει σε ισχύ το μέτρο που επιτρέπει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό.

Εναντίον της άρσης του μέτρου, γνωστού με την ονομασία «Title 42», προσέφυγαν οι αρχές 19 πολιτειών, που θεωρούν πιθανή τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό.

Το θεωρητικά υγειονομικής φύσης μέτρο επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020 από την κυβέρνηση Τραμπ. Επιτρέπει να απελαύνονται άμεσα μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής που συλλαμβάνονται να έχουν περάσει παράτυπα τα σύνορα, ακόμη κι αν πρόκειται για αιτούντες άσυλο στους οποίους υπό κανονικές συνθήκες θα προσφερόταν διεθνής προστασία.

Το μέτρο της απέλασης έχει άμεση ισχύ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στη Δικαιοσύνη και δεν συνεπάγεται την υποχρέωση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους.

Προβλέπονται σπάνιες εξαιρέσεις για λιγοστές εθνικότητες, όπως οι Ουκρανοί μετά την εισβολή των Ρώσων, καθώς και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί καταγγέλλουν πως το μέτρο καταπατά το διεθνές Δίκαιο. Χαρακτηρίζουν ιδίως «απάνθρωπο» το ότι εμποδίζονται άνθρωποι που κανονικά θα εξασφάλιζαν διεθνή προστασία να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Η πολιτική αυτή, όπως τονίζουν, ουσιαστικά ενθαρρύνει τους μετανάστες να περνούν κρυφά τα σύνορα αναλαμβάνοντας τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό, καθώς διαπερνούν αφιλόξενες ερήμους ή ποταμούς όπου μπορεί να πνιγούν.

Η συνέχεια στα δικαστήρια

«Θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε αυτό το φρικτό μέτρο, το οποίο έχει προκαλέσει τόσο κακό στους αιτούντες άσυλο», τόνισε ο δικηγόρος Λι Γκελέρντ, ο οποίος δίνει αγώνα εναντίον του «Title 42» εν ονόματι της ισχυρής οργάνωσης προστασίας των ατομικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ACLU.

Το μέτρο μετατράπηκε εξαρχής σε αντικείμενο πολλών δικαστικών μαχών. Δικαστήριο και εφετείο τάχθηκαν υπέρ της ανάκλησής του.

Για την οργάνωση Refugees International, «η πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί του παρόντος εγκρίνει στην πράξη τη διαιώνιση των επαναπροωθήσεων και είναι υπεύθυνη για αυτή που πρωτοβάθμιο δικαστήριο χαρακτήρισε ανεπανόρθωτη ζημιά σε βάρος των αιτούντων άσυλο που απελαύνονται εν ονόματι του Title 42».

Μπροστά στην πιθανή άρση του μέτρου, κοινότητες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν εσπευσμένα φράκτες. Ενώ πολλοί μετανάστες περίμεναν υπομονετικά στην περιοχή των συνόρων, με την ελπίδα πως θα τους επιτρεπόταν να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο από τις αμερικανικές αρχές.

Όμως το μέτρο παραμένει σε ισχύ ωσότου το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάσει τον φάκελο σε βάθος. Τον Φεβρουάριο θα ακούσει τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του το νωρίτερο την άνοιξη και το αργότερο τον Ιούνιο.

Η εξέλιξη δίνει στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μερικούς μήνες ακόμη να προετοιμαστεί για τη δυνητικά μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η κυβέρνηση του Μεξικού δεν έχει σχολιάσει την απόφαση.

Λευκός Οίκος: Χρειάζεται μεταρρύθμιση σε βάθος

Καθώς αναχωρούσε από την Ουάσιγκτον για διακοπές, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το τέλος του «Title 42» θα όφειλε να έχει έλθει «προ πολλού», όμως η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την δικαστική απόφαση ενόψει της τελικής ετυμηγορίας, που θα πρέπει να αναμένεται «όπως φαίνεται τον Ιούνιο».

Ως τότε, «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε» το μέτρο, πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος παρότρυνε το Κογκρέσο να προωθήσει «μεταρρύθμιση σε βάθος» όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποσχόταν πως θα αναμόρφωνε το σύστημα μετανάστευσης, όμως όλα τα σχετικά νομοσχέδια απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο.

Η κυβέρνησή του αδυνατεί μέχρι σήμερα να θέσει σε εφαρμογή στρατηγική με διάρκεια για τη διαχείριση των αφίξεων στα σύνορα με το Μεξικό, που φθάνουν τα 3.000 χιλιόμετρα.

Οι παράτυπες αφίξεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο: ξεπέρασαν τις 200.000 τον Νοέμβριο.

Το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει εκρηκτικό στις ΗΠΑ. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαιρετίστηκε αμέσως από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «θα γλιτώσει τους πληθυσμούς που ζουν στα σύνορα από τον κίνδυνο να βυθιστούν στο απόλυτο χάος», σύμφωνα με τον τεξανό βουλευτή Τόνι Γκονσάλες.

Κατά τη ΜΚΟ International Rescue Committee, το «Title 42» αποτέλεσε τη νομική βάση για την απέλαση σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2020.