Τελειωμό δεν φαίνεται να έχει το μαρτύριο των αμερικανών εργαζομένων, καθώς ο αριθμός των ανέργων κάθε ημέρα που περνάει ολοένα και μεγαλώνει. Την προηγούμενη Πέμπτη 7 Μαΐου ήταν 33,5 εκατομμύρια οι άτυχοι εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ξεπέρασαν τα 36 εκατομμύρια!
Επιπλέον 3 εκατομμύρια Αμερικανών υπέβαλαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας μέσα στην εβδομάδα, σημειώνει και το Μέσο USA Today.
Στο πλαίσιο αυτό και προϊόντος του χρόνου η ανεργία όχι μόνο δεν θα συρρικνωθεί, αλλά θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Την περασμένη Τετάρτη η Goldman Sachs εξέδωσε προειδοποίηση για τη διακύμανση της ανεργίας των ΗΠΑ, η οποία στο αποκορύφωμά της θα θυμίζει τις μελανότερες σελίδες της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας τους, δηλαδή τη Μεγάλη Υφεση.
Μάλιστα! Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ανέλθει στο 25%, μία αποκαρδιωτική προοπτική για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου…
Το CNN παραθέτει τα στοιχεία: το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 14,7% τον Απρίλιο, καθώς η οικονομία έχασε περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown που επέβαλε η αναγκαιότητα καταπολέμησης της πανδημίας.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, αναλύοντας τα στοιχεία σε έκθεση που απευθύνεται στους πελάτες της τράπεζας, αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι «περισσότεροι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και ότι στο μεγαλύτερο μέρους τους αυτοί οι άνθρωποι θα χαρακτηριστούν άνεργοι».
Οι παλαιότερες εφετινές προβλέψεις των στελεχών της τράπεζας της Wall Sreet ανέβαζαν την ανεργία έως 15%, το πολύ, κάτι που ήδη διέψευσε η ζωή και συνεχίζει να διαψεύδει η ωμή καθημερινότητα που βιώνει το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Οι νέες προβλέψεις βασίζονται σε κυβερνητικές στατιστικές, εξετάζουν την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων και αντλούν από μεγάλες δεξαμενές δεδομένων, όπως τουλάχιστον λέει η ίδια η τράπεζα.
- Η μηνιαία ανεργία, ως στατιστικό μέγεθος, ερευνάται και σημειώνεται από το 1948, και το τρέχον επίπεδο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί. Τα ετήσια στοιχεία, που χρονολογούνται από το 1929, δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας κορυφώθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης στο 24,9%, το 1933. Τώρα, στην κρίση του κορονοϊού, το ποσοστό ανεργίας θα φθάσει στο 25%. Το ποσοστό όσων ανέργων απελπίστηκαν από την απόλυσή τους και σταμάτησαν πια να αναζητούν εργασία αυξήθηκε στο 22,8% τον Απρίλιο (8,7% ήταν τον Μάρτιο).
Χαμένα δέκα χρόνια για την απασχόληση
Σε όποιο σημείο και αν κορυφωθεί, τελικά, η ανεργία, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν χρόνια, ίσως και περισσότερο από μια δεκαετία, για να επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας κοντά στα επίπεδα πριν από την υγειονομική κρίση. Η GoldmanSachs αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει περίπου στο 10% στο τέλος του 2020, ενώ στο τέλος του 2021 πάνω από 8%.
Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών, η Goldman Sachs κρίνει ότι η διαδικασία παρουσιάζει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, και αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους: «Με τη διαδικασία επανεκκίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές Πολιτείες, θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας θα επιστρέψει αρκετά γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία θα ανακάμψει εξίσου γρήγορα στο μέγεθος που είχε πριν από την κρίση».