Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ήδη τις βόμβες διασποράς που προμηθεύτηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ.
«Οι πρώτες μας πληροφορίες από τους Ουκρανούς δείχνουν ότι τις χρησιμοποιούν αρκετά αποτελεσματικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, την Πέμπτη.
Η Ουκρανία έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει τις αμφιλεγόμενες βόμβες εναντίον μεγάλων συγκεντρώσεων ρώσων στρατιωτών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση.
Ο Κίρμπι ανέφερε ότι οι βόμβες διασποράς έχουν αντίκτυπο στους ρωσικούς αμυντικούς σχηματισμούς και στους ελιγμούς τους.
Τα πυρομαχικά έφτασαν στην Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα και η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν τις επιθέσεις τους και να πιέσουν το ρωσικό μέτωπο.
Ο Μπάιντεν πήρε την απόφαση για την αποστολή τους στο Κίεβο, μετά από μήνες συζητήσεων, καθώς τα όπλα αυτά έχουν σκοτώσει και πολλούς αμάχους, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί.
Οι βόμβες διασποράς, που απαγορεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες, ρίπτονται ως βόμβες από αεροσκάφη ή εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και πυροβόλα. Ανοίγουν στον αέρα και εκλύουν πλήθος από μικρές βόμβες που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια μεγάλη έκταση.
Οσες δεν εκραγούν, αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες, όπως επισήμανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Καμπότζης σε δραματική του έκκληση προς την ουκρανική κυβέρνηση. Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και μάλιστα πολλά χρόνια μετά τη ρίψη τους.
Εχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ευρέως στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παλιότερα, η χρήση τους ήταν ακόμη πιο μαζική: οι ΗΠΑ έριξαν περίπου 260 εκατομμύρια μικρές βόμβες πάνω από το Λάος, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Ακόμη και δεκαετίες αργότερα, οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορούν να αποτελέσουν θανάσιμη απειλή, καθώς μόνο το 40% εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση, σύμφωνα με την οργάνωση Handicap International.
Τα πυρομαχικά παραμένουν ικανά να εκραγούν και μπορούν να ακρωτηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα άτομο ανά πάσα στιγμή, έχοντας παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα με τις νάρκες και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές.
Οι Ρώσοι τις χρησιμοποιούν ήδη από την αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν κριτική στην απόφαση του Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 149 πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε όλο τον κόσμο από τέτοιου είδους όπλα το 2021, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Πυρομαχικών Διασποράς.
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ δύσκολη», επικαλούμενος το ιστορικό θανάτων αμάχων.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν πει ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν μια έκδοση του πυρομαχικού που έχει μειωμένο «ποσοστό διαρροής», κάτι που σημαίνει ότι λιγότερα από τα «βομβίδια» δεν εκρήγνυνται.