Ποια είναι η γνώμη του Πολ Κρούγκμαν για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων; Ο πιο καυστικός από τους επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη γνώμη του μέσω ενός άρθρου πατριδολατρίας και δημοκρατικής ευαισθησίας. Παρότι η έκβαση της υπόθεσης θεωρείται δεδομένη –οι αμερικανοί βουλευτές υπερψήφισαν την παραπομπή του αλλά οι αμερικανοί γερουσιαστές θα καταψηφίσουν την αποπομπή του– για τον περίφημο οικονομολόγο η περασμένη Τετάρτη ήταν μια ημέρα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, «μια ημέρα ελπίδας αλλά και απελπισίας».
Απελπισία στον Κρούγκμαν προκαλούν φυσικά οι Ρεπουμπλικανοί. Πριν από μερικές ημέρες ο νομπελίστας αρθρογράφος των New York Times θέλησε να εξηγήσει με υποδειγματικό τρόπο γιατί το «Μέγα Παλαιό Κόμμα» (GOP) των ΗΠΑ «κατέστρεψε τον πλανήτη», προειδοποιώντας πως η άρνηση της κλιματικής αλλαγής από τους Ρεπουμπλικανούς είναι πιο τρομακτική ακόμα και από τον τραμπισμό.
Την περασμένη Πέμπτη επέκτεινε περαιτέρω την κριτική του, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα «εξιλέωσης» για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το οποίο έχει ξεπέσει τόσο πολύ, ώστε σήμερα να αποτελεί «απλά ακόμη ένα αυταρχικό κόμμα πιστό στον ύπατο ηγέτη. Και όπως παρόμοια κόμματα σε άλλες χώρες (από την Ουγγαρία έως την Τουρκία), το GOP προσπαθεί να νοθεύσει τις μελλοντικές εκλογές μέσω της χειραγώγησης των εκλογικών περιφερειών (gerrymandering) προς όφελός του και της καταστολής των ψηφοφόρων».
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ουισκόνσιν. Διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι επρόκειτο να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους επειδή δεν απάντησαν σε επιστολή που έλαβαν από τις αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εκλογών Αρχές με στόχο την επιβεβαίωση των στοιχείων τους. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Επειτα, ωστόσο, από μήνυση που κατέθεσε η συντηρητική και προσκείμενη στους Ρεπουμπλικανούς οργάνωση Wisconsin Institute for Law & Liberty, δικαστής αποφάνθηκε πως θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα. Το Γουισκόνσιν συγκαταλέγεται μεταξύ των αποκαλούμενων «swing states» και κάθε ψήφος μετράει. Το 2016 0 Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε με ελάχιστα περισσότερες από 23.000 ψήφους.
Την «αμερικανική εξαίρεση» (american exceptionalism) περισώζει – διατηρώντας διακριτή τη διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις αυταρχικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης, η μαχητική αντιπολίτευση των Δημοκρατικών την οποία ο νομπελίστας οικονομολόγος εκθειάζει, επικαλούμενος ένα μανιχαϊσμό ανάλογο με εκείνον των παλιών γουέστερν: οι Ρεπουμπλικανοί είναι , «τα κακά παιδιά», «the bad guys» ενώ οι Δημοκρατικοί είναι «the good guys», οι «καλοί», γιατί «ορίζουν την Αμερική με βάση τα ιδεώδη της, όχι με βάση την κυριαρχία μιας εθνοτικής ομάδας», των Λευκών Αγλλοσαξόνων Προτεσταντών (WASPs).
Θα επικρατήσει, όμως, το καλό στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου; Ο Κρούγκμαν εμφανίζεται κάθε άλλο παρά σίγουρος πως ο Λευκός Οίκος θα περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών. Γιατί δεν γνωρίζει εάν οι «πλούσιοι Δημοκρατικοί» αποφασίσουν τελικά πως η προάσπιση της δημοκρατίας είναι λιγότερη σημαντική από τη χαμηλή φορολογία στην περίπτωση που το προεδρικό χρίσμα του κόμματος λάβει ο ριζοσπάστης Μπέρνι Σάντερς ή η προοδευτική Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Δεν γνωρίζει επίσης ποια στάση θα κρατήσουν οι υποστηρικτές του Σάντερς στην περίπτωση που ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ είναι τελικά ο μετριοπαθής Τζο Μπάιντεν. Στις εκλογές του 2016, είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν είτε στήριξαν κάποιον τρίτο υποψήφιο.
Εν αναμονή απαντήσεων ο βετεράνος φιλελεύθερος στοχαστής αρκείται προς το παρόν να παρακολουθεί τους «καλούς» Δημοκρατικούς να κινητοποιούνται με βάση τις αξίες και τις αρχές του αμερικανικού έθνους. Χωρίς «αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η δημοκρατία θα επιβιώσει».