Οι επενδυτές αγωνιούν για το πολιτικό πλαίσιο στις ΗΠΑ, το οποίο ενδέχεται να απειληθεί από ένα αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα και με τη σειρά του να απειλήσει τις τσέπες τους | EPA/JUSTIN LANE
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Οι επενδυτές ψηφίζουν ομαλότητα, όχι μετεκλογικό χάος

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που ενδέχεται να γεννήσουν οι αμερικανικές προεδρικές κάλπες ανησυχεί από τώρα τον κόσμο των αγορών. Τα καταστροφικά αποτελέσματά της δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν μόνο στη Γουόλ Στριτ αλλά αφορούν και την παγκόσμια οικονομία, ιδιωτική και δημόσια
Protagon Team

Είναι ξεκαθαρισμένα τα πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ; Ο Τραμπ παίρνει σίγουρα την άγουσα για την αποστρατεία ή και για τη… μετανάστευση ακόμη;

Η πλάστιγγα βέβαια κλίνει προς την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, αφού και τα γκάλοπ τον φέρουν προπορευόμενο και με διαφορά και οι προτιμήσεις κορυφαίων τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων είναι δεδομένες, καθώς έχουν συμβάλει οικονομικά στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.

Ωστόσο οι διεθνείς επενδυτές είναι άνθρωποι του χρήματος, γνωρίζουν δηλαδή καλύτερα από τον καθένα ότι η απρόσκοπτη αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους προϋποθέτει πολιτική ομαλότητα στο πλαίσιο της αμερικανικής δημοκρατίας, κάτι για το οποίο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά αυτήν την εποχή.

Ετσι δεν εμπιστεύονται 100% τις δημοσκοπήσεις. Και υπολογίζουν τις τωρινές και τις αμέσως προσεχείς κινήσεις τους προσθέτοντας στην εξίσωση και έναν επιπλέον «άγνωστο»: το ενδεχόμενο να προκύψει αβεβαιότητα από τις κάλπες, κάτι που για αυτούς μπορεί να σημαίνει σοβαρές ζημίες.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, ο κόσμος μας είναι γεμάτος πολιτικές εκπλήξεις ή δυσάρεστα απρόσμενα που όλα τους διαταράσσουν την οικονομική ευρυθμία. Το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, τον Ιούνιο του 2016, η απρόσμενη επικράτηση του Τραμπ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά και ο εφετινός κορονοϊός, όλα τους είναι γεγονότα που πιστοποιούν αυτήν την αλήθεια: η ζωή δεν εξελίσσεται κατά τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα η οικονομία, με τους ποικίλους παράγοντές της, να πληρώνει πάντα το μάρμαρο.

Αυτές τις ημέρες δεν υπάρχουν και πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ πρόθυμοι να «ποντάρουν σε σίγουρο άλογο». Διότι κατά το παρελθόν την έχουν πατήσει. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους, πάντως, δεν είναι η εκλογή του ενός και όχι του άλλου υποψηφίου. Περισσότερο από όλα φοβούνται την πιθανότητα να… μη βγει νικητής το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το σενάριο της αμφισβητούμενης εκλογικής διαδικασίας, του νόθου εκλογικού αποτελέσματος, με τη συνεπαγόμενη παράταση της αβεβαιότητας για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες, είναι το χειρότερο για όσους προσπορίζονται χρήμα στα χρηματιστήρια με αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων, προϊόντων, κ.λπ. Σε περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου, όλες οι αγορές θα ταράσσονταν, θα πελαγοδρομούσαν και, τελικά, θα βυθίζονταν. Θα επέρχετο καταστροφή τίτλων, επιχειρήσεων, περιουσιών.

Αν το χρηματιστηριακό μπαμ θα κατεδάφιζε μόνο τις αμερικανικές αγορές, θα ήταν περιορισμένη η καταστροφή. Το πρόβλημα έγκειται όμως στο ότι θα αφορά όλον τον πλανήτη. Η Wall Street είναι πιο ελκυστική από τις περισσότερες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, ενώ και η βαρύτητα του δολαρίου είναι δεδομένη: κυριαρχεί στις διεθνείς συναλλαγές, στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα η πρωτοκαθεδρία του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από το ευρώ ή από οποιαδήποτε άλλο νόμισμα, είναι σε θέση να καθορίζει σημαντικές κινήσεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, σε σειρά κρατών.

Επομένως ο χρόνος πολιτικής αβεβαιότητας, αν υπάρξει μετά την 3η Νοεμβρίου, θα δημιουργήσει ένα ντόμινο κλονισμών στην παγκόσμια οικονομία, ιδιωτική και δημόσια.