Την προηγούμενη Τετάρτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Σεργκέι Κιριγιένκο ως επικεφαλής περίπου τριανταριά διαδικτυακών τομέων που χρησιμοποιούνται από τη ρωσική κυβέρνηση για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Εκ πρώτης όψεως είναι ειδησεογραφικοί ιστότοποι των ΗΠΑ, όμως βρίθουν κειμένων ρωσικής προπαγάνδας. Σκοπός τους είναι να υποσκάψουν τη διεθνή υποστήριξη στην Ουκρανία και να χειραγωγήσουν τους Αμερικανούς εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, έγραψε η Wall Street Journal βασισμένη σε δηλώσεις «αμερικανών αξιωματούχων». Συμπλήρωσε, δε, ότι σχετικώς «η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία».
Ο Κιριγιένκο, εκ των εμπίστων του Πούτιν, είναι βετεράνος τεχνοκράτης που έχει δει το χαρτοφυλάκιό του να διευρύνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι επιφορτισμένος με τα πάντα, από τη διοργάνωση αμφισβητούμενων εκλογών μέχρι την καθοδήγηση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επίβλεψη των κατεχόμενων εδαφών. «Είναι ο τέλειος τεχνοκράτης, αλλά με τη χειρότερη έννοια» είπε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, ο οποίος προσέθεσε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι το άστρο του Κιριγιένκο λάμπει περισσότερο αυτήν την περίοδο. «Αν λάβει εντολή για κατάπνιξη της ελευθερία έκφρασης, θα το κάνει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» είπε.
Λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Κιριγιένκο οργάνωσε τους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς στην κατεύθυνση «της μάχης στο εσωτερικό μέτωπο». Στα στελέχη αυτά είπε ότι «ο κύριος πόλεμος που διεξάγεται αφορά τα μυαλά των ανθρώπων» έγραψε η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι η ίδια έλαβε και κατέχει τη σχετική ηχογράφηση που αποδεικνύει όσα δημοσίευσε. «Ολοι εμείς σε αυτό το δωμάτιο είμαστε οι ειδικές δυνάμεις που πολεμούν σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε στους ρώσους αξιωματούχους ο Κιριγιένκο ο οποίος «κάποτε εθεωρείτο Δυτικόφρων, όμως πλέον χρησιμοποιεί όλο και πιο εθνικιστική ρητορική».
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αναλύσει τη σημασία της κατήχησης των μαθητών ενάντια στη Δύση, της πατριωτικής εκπαίδευσης και της προώθησης της στρατιωτικής θητείας. «Σήμερα η πατριωτική εκπαίδευση έρχεται στο προσκήνιο» είχε πει ο Κιριγιένκο απευθυνόμενος σε μέλλοντες εκπαιδευτές αξιωματικών. «Η βασική πρόκληση για τη χώρα είναι η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές του οράματος στο οποίο θα πιστέψουν». Ο ίδιος άνθρωπος είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Μπόρις Γιέλτσιν το 1998, στην… παιδική ηλικία των 35 ετών. Τότε παρουσίασε τον Πούτιν ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ή FSB, της κύριας μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας. «Η επιλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι τυχαία» είχε πει τότε ο Κιριγιένκο στη σχετική τελετή. «Είναι επαγγελματίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας».
Ως πρωθυπουργός ο Κιριγιένκο ανέλαβε να δώσει νέα πνοή στην οικονομία της Ρωσίας, όμως απέτυχε και απολύθηκε ύστερα από πέντε μήνες στον θώκο. Ωστόσο ο Πούτιν είδε στο πρόσωπο του νεαρού έναν ικανό και κυρίως πιστό προστατευόμενο, τον οποίο θα μπορούσε να διαμορφώσει, είπαν στη Wall Street Journal κάποιοι «παρατηρητές του Κρεμλίνου». Οταν ο Πούτιν έγινε πρόεδρος, το 2000, διόρισε τον Κιριγιένκο απεσταλμένο του στην περιοχή του Βόλγα, όπου και το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πυρηνικό Κέντρο. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Κιριγιένκο διορίστηκε επικεφαλής της Rosatom, της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας.
Ο Κιριγιένκο εισήλθε στην προεδρική διοίκηση μετά από χρόνια μαζικών διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν το 2011, καθώς η Μόσχα επεδίωκε μεγαλύτερο έλεγχο στις προσωπικές ελευθερίες των Ρώσων. Το Κρεμλίνο είχε πειστεί ότι πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter ήταν ουσιαστικά όπλα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία προσπαθούσε να υποκινήσει εξεγέρσεις και αστάθεια στο εξωτερικό. Ετσι ο Κιριγιένκο ανέλαβε να χαλιναγωγήσει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Προσπάθησε να περιορίσει τα διαδικτυακά μηνύματα με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία ήλεγχε τα παραδοσιακά μέσα. Ψηφίστηκαν νόμοι που έκαναν τα πάντα: από την αύξηση των προστίμων για αντικυβερνητικές αναρτήσεις μέχρι το φιλτράρισμα των ηλεκτρονικών data που εισέρχονταν στη χώρα. Ο Κιριγιένκο ήταν υπεύθυνος και για την παρακολούθηση των ρωσικών εταιρειών τεχνολογίας όπως η VK, η ρωσική έκδοση του Facebook.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Κιριγιένκο το 2022, για τον ρόλο του στην εγκαθίδρυση ρωσικής διακυβέρνησης στα ουκρανικά εδάφη που είχαν καταληφθεί παρανόμως. Το πολιτικό αστέρι του Κιριγιένκο συνέχισε να λάμπει, έτσι οι ίδιοι «παρατηρητές του Κρεμλίνου» τον έχουν στα υπ’ όψιν τους ως πιθανόν διάδοχο του Πούτιν. Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αυτοεξόριστος ρώσος αντιφρονών και πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, τόνισε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube τον Ιούλιο του 2022 ότι ο Κιριγιένκο είχε αρχίσει να εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα media. Εδινε ομιλίες για στρατιωτικά θέματα, επισκεπτόταν το μέτωπο, εγκαινίαζε μνημεία. «Αυτή είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια να διαδεχθεί του Πούτιν» εξήγησε ο Χοντορκόφσκι. «Και ο Πούτιν φαίνεται να αντιδρά αρκετά θετικά». Πάντως, έκλεισε την αναφορά της η Wall Street Journal, ο Πούτιν δεν φαίνεται να σκέφτεται τη συνταξιοδότηση, αφού οι συνταγματικές αλλαγές τού επιτρέπουν να παραμείνει στην προεδρία μέχρι το 2036.